in ,

ŽESTOKA REAKCIJA NAJMOĆNIJE POLITIČKE GRUPE U EVROPSKOM PARLAMENTU: “Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje BiH!”

Prvo je Evropska unija (EU) danas oštro je osudila negativnu, djelilačku i zapaljivu retoriku koju su zvaničnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) koristili tokom proslave 9. januara.


“Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju aktuelnu političku krizu”, izjavio je Peter Stano, glavni portparol vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a.
Nacionalističko divljanje i demonstraciju sile osudila je danas i ministrica vnajskih poslova Švedske, te nekoliko drugih evropskih zvaničnika.
Na proslavu tzv. “Dana RS” reagovali su i iz ambasada Njemačke i Sjedinjenih Država u Sarajevu. Iz Američke ambasade su pozvali na sprovođenje istrage.
Večeras se tim povodom oglasila i Evropska narodna partija (EPP), najmoćnija politička grupacija u Evropskom parlamentu.

Reakciju Evropske narodne partije prenosimo integralno:
“Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine.


Svako neustavno secesionističko djelovanje, koje izlazi iz ustavnog i zakonskog okvira, mora se prekinuti, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti, kako bi se omogućilo BiH da se uhvati u koštac s potrebnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu.
Osuđujemo i negiranje i veličanje svih ratnih zločina i svih djela koja izazivaju strah od novog sukoba, te zajednički pozivamo Bosnu i Hercegovinu i njezine vlasti da održavaju mir i postignu napredak.”

Izvor Slobodna Bosna

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

PREDSEDNIK OBILAZI FABRIKU U PRIBOJU – Uskoro stiže gas! Evo Adis i Radiša a vidi kako lepo rade! Obećao gazda povećaće platu

Vučić: Za nas je Priboj ispit, jesmo li ljudi ili nismo – Ko to pokuša da sruši, imaće posla sa državom!