in

Zelenski pozvao Makrona da dođe u Ukrajinu

Francuski predsednik je odbio da osudi “genocid” u Ukrajini, naveo je Zelenski.

Izvor: Profimedia/RTS/screenshot

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emanuela Makrona da dođe u Ukrajinu i lično se uveri da ruske snage sprovode genocid, što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi da upotrebi.

“Razgovarao sam s Emanuelom. Mislim da je ovo uradio jer želi da podstakne Rusiju na dijalog”, rekao je Zelenski obrazlažući odbijanje francuskog lidera da osudi “genocid” u Ukrajini, za razliku od američkog predsednika Džoa Bajdena. Ukrajinski predsednik je rekao da ga ovo odbijanje francuskog kolege veoma boli.

“Rekao sam mu da bih želeo da razume da ovde nije reč o ratu i da ovo nije ništa drugo nego genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku. Doći će i videće i siguran sam da će onda razumeti”, kaže lider Ukrajine.

Zelenski je naglasio da su zverstva koja su počinili Rusi bila genocid: “Pogledajte šta se desilo u Buči. Jasno je da to nije čak ni rat, to je genocid. Samo su ubijali ljude. Ne vojnici, ljudi. Samo su pucali na ljude na ulicama. Ljudi su vozili bicikle, išli autobusom ili samo šetali ulicom. Na ulicama su bili leševi“, preneli su svetski mediji.

Ranije ovog meseca, ukrajinski zvaničnici ušli su u grad Buča, gde su vlasti saopštile da su ruske snage ubile više od 410 stanovnika.

Emanuel Makron, koji je usred kampanje za drugi predsednički mandat na izborima koji se sledeće nedelje održavaju u Francuskoj, rekao je u četvrtak da pravni stručnjaci, a ne političari, moraju da ocene da li je reč o genocidu i da “učestvovanje u verbalnoj eskalaciji” neće pomoći Ukrajini.

U razgovoru objavljenom u nedelju ukrajinski predsednik je takođe rekao da želi da Džo Bajden poseti Ukrajinu jer ga je ove nedelje iznenadio izjavom u kojoj Ruse optužuje za genocid.

(Mondo)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Srbija je nedavno kupila vojne avione, a sada su bijesni zbog oružja koje je stiglo na Kosovo

Zaboravljeni zločini HVO-a nad Bošnjacima jablaničkih sela Sovići i Doljani