in

Završena ”parada ponosa” u Sarajevu – Poručili da “Njihova ljubav nije grijeh” i “Ljubav nije privilegija” (FOTO) – Sandzaklive.rs

Treća Bh. povorka ponosa održana je danas u Sarajevu u pozitivnoj atmosferi, ali uz jake sigurnosne snage. Mnogi roditelji su ovaj put odlučili prošetati sa svojom djecom s obzirom na to da je #Porodično okupljanje ovogodišnja želja i moto učesnika skupa.

Upravo je porodica bila u fokusu Mjeseca ponosa 2022. godine, prvo na festivalu Kvirhana, a zatim i na današnjoj Povorci ponosa. Održana je šetnja od Vječne vatre do muzeja u Sarajevu, a učesnici su kao glavnu poruku uzvikivali – “Mi smo porodica”.

Osim toga, poručili su da “Njihova ljubav nije grijeh” i “Ljubav nije privilegija”, a kao i prethodnih godina traže da ih zakon prepozna i da budu jednaki sa drugim građanima BiH.

Većinu svojih zahtjeva i potreba prenijeli su i na transparente koji uobičajeno krase svake proteste LGBTIQ+ zajednice.

Iako su jutro obilježile različite homofobne poruke na društvenim mrežama zbog današnjeg okupljanja, podstaknute dijelom i političkim stavovima određenih političara i stranaka, sve je ipak prošlo bez ijednog incidenta.

Pripadnici LGBTIQ+ populacije se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, a na dan kada žele ukazati na taj problem upravo kako bi bili vidljiviji i sigurniji u društvu, homofobnost posebno dođe do izražaja.

Autopijac.com

Nakon šetnje od Vječne vatre ka muzejima u Sarajevu, održan je program na platou ispred Historijskog i Zemaljskog muzeja, gdje su se obratili određeni pojedinci, ali se i pjevalo i veselilo.

Baletni ansambl narodnog pozorišta je plesao uz moderne zvukove, gostovali su muzičari i izvan BiH, a najhrabriji pripadnici LGBT zajednice, govorili su o svojim iskustvima u društvu.

Nakon programa na platou između dva muzeja, učesnici druženje nastavljaju u “Titi”, a zatim u Domu mladih na Skenderiji.

(Klix)

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Biserko: Kosovo je bilo prostor najduže državne represije u novijoj historiji Balkana

Novi Pazar: Pogledajte nevrijeme koje se bilo nadvilo nad gradom /VIDEO/