in

Završena akcija: Rožajska dijaspora kupila novi Siemens-ov rendgen aparat za DZ Rožaje

Rožajac Esad Redžepović, inženjer Siemens-a u Štutgartu, sredinom marta je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu novog rendgen aparata posljednje generacije njemačkog proizvođača Siemens za Dom zdravlja u Rožajama. Akcija je završena prethodnih dana a rožajska dijaspora je ovom prilikom prikupila 80.000 eur jedan od najsavremenijih dijagnostičkih aparata koji je u samom vrhu svjetske medicinske tehnologije. Ovaj aparat funkcioniše sa veoma malom dozom zračenja pa je siguran i za snimanje djece.

Iz Doma zdravlja su poručili da je nabavka visokokvalitetnih uređaja, strateški cilj te ustanove, kako bi građanima Rožaja omogućili pravovremenu i kvaletitnu zdravstvenu zaštitu.

“Ovim aparatom imamo mogućnost dobijanja visokokvalitetnih snimaka. Moguće je snimati čitav skelet, abdomen, pluća, srce, urotrakt i dr. Pored ovog mogu da se urade i specijalizovani ginegološki i urološki pregledi kao što su urocistografija i histerosalpingografija” – izjavila je za RTR direktorica Doma zdravlja Rožaje dr Nevzeta Pepića koja se zahvalila Esadu Redžepagiću na pokretanju ove, za čitav grad, značajne akcije jer su uspjeli da zamijene stari rendgen apart koji je bio zastarjela tehnologija koja se sve više povlačila iz upotrebe.

Direktorica Pepića se također zahvalila i direktoru Opšte bolnice u Beranama gdje su do sada bili upućivani hitni slučajevi iz Rožaja.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Rama u posjeti porodici Tači: Hašim mi je brat

Rusija zaprijetila Litvaniji zbog blokade Kalinjigrada, ruske eksklave u Evropi