in

Zavirite u Analog Sound – novu urbanu oazu za znalce glazbe u zagrebačkoj Dubravi

Autopijac.com

Svaki pravi ljubitelj muzike je čuo za to Record Store Day – Dan prodavaonice ploča, koji se u svijetu obilježava od 2008., a u Hrvatskoj posljednjih sedam godina. Sljedeća je ove subote, 17. jula, a ljubitelji dobre glazbe imaju priliku da je proslave na novom hladnom mjestu – u prodavaonici ploča Analog Sound, koja je otvorena ove sedmice u zagrebačkoj četvrti Dubrava.

Otvorio ga je ljubitelj muzike Toni Suman, koja ima svoju kolekciju od oko 4000 ploča, a ugodno uređen prostor nudi mnogo više od obične trgovine sa nosačima zvuka. Pored korištenih i novih ploča, možete pronaći popularne šalice PolonaPolone s likovima glazbenih zvijezda koje je nacrtala slovenska ilustratorica Polona Pačnik, zidne satove od starog vinila i veliki izbor glazbene literature. Knjige možete listati, pijuckajući kafu, u posebno uređenom prostoru za opuštanje, kao što je to često slučaj u malim trgovinama ove vrste u New Yorku.

Pročitajte takođe: Novootvoreni klub na plaži u čarobnom ambijentu plave lagune: pozornica na kojoj svako pronalazi svoju ulogu

Pročitajte takođe: Vodič za duboko plavo: Uronite u sve nijanse boje mora i neba u svom domu

Autopijac.com

– Čim mjere dopuste, planiramo ponuditi kulturne sadržaje poput promocije novih naslova na vinilu, akustičnih izvedbi ili izložbi lokalnih umjetnika. Analogni zvuk je mjesto na kojem želimo postati dnevna soba našeg susjedstva, gdje će se umjetnost povezati sa svakodnevnim životom. Istočnom dijelu grada potrebno je mjesto okupljanja ljubitelja muzike. Ovdje smo ne samo da pomognemo ljudima da pronađu muziku koju vole, već da stvorimo ugodno okruženje u kojem će upoznati i voljeti nove izvođače i nove vrste muzike – kaže Toni Suman, koji se posebno raduje znalcima glazbe koji će obilježiti Dan prodavaonice ploča.

Tom prilikom pripremili su popust od 20 posto na polovne ploče, koji će trajati do kraja jula. Inače, inicijativa Record Store Day pokrenuta je 19. aprila 2008. godine nastupom Metallice u prodavnici ploča Rasputin u San Franciscu, a cilj joj je očuvanje kulture muzičkih prodavnica. U početku je trebao služiti za promociju malih i nezavisnih prodavaonica ploča, ali kako je rasla popularnost vinila, tako su rasli i veliki lanci muzičkih trgovina. Danas je to globalni događaj u kojem sudjeluje cijeli svijet, ali istinski duh Dana prodavaonice ploča sačuvan je u malim, neovisnim zahodima, poput zagrebačkog Analog Sounda.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Novootvoreni klub na plaži u čarobnom okruženju Plave lagune: Pozornica u kojoj svako pronalazi svoju ulogu

Tenisačica Donna Vekić predstavila je svoj novi projekat uoči Olimpijskih igara: kombinovao je mirise Kopačkog rita i Francuske