in

Zatvaranje građana na devet sati je uvredljivo i ponižavajuće

Današnja cjelodnevna blokada općine Centar i zatvaranje građana Sarajeva zbog održavanja Povorke nije izraz sigurnosne prijetnje niti borbe za ičija prava, već udar na prava i dostojanstvo građana Sarajeva kao i udar na ugled našeg grada kroz stvaranje lažne slike o netolerantnosti i nesigurnosti, saopćeno je iz SDA Centar.

– Potpuna blokada čak 52 ulice u centru Sarajeva na nerazumnih i neshvatljivih devet sati je uvreda za zdrav razum, ali i uvreda za sve građane Sarajeva koji su civiliziranost i tolerantnost dokazali kroz svoju istoriju, a posebno u teškim trenucima opsade našeg grada čuvajući svojim životima i tijelima sve što je predstavljalo različitost i nosilo prefiks drugačijeg.

Sigurnosne mjere, koje više izgledaju kao represivne, su danas veće od onih prilikom dolaska Pape u Sarajevo koji je po sigurnosnom protokolu najštićenija osoba na svijetu. O efektima današnje blokade po privredu Kantona Sarajevo, mentalno i fizičko zdravlje građana a prvenstveno djece i starijih te ugrožavanja prava građana na kretanje, rad i odmor tek će se diskutovati. Na koji je tačno način odlazak naših starijih komšija po hljeb ugrožavanje sigurnosti današnjeg eventa pa im je zato zabranjen izlazak iz doma, a pekare zatvorene čime je prodavačima ukinuto pravo da zarade dnevnicu i njihovim poslodavcima onemogućeno da ostvare profit i da im plate doprinose?

Autopijac.com

Pozivamo ministra unutrašnjih poslova i ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Admira Katicu i Adnana Štetu, da podnesu neopozive ostavke zbog teroriziranja građana Sarajeva, a posebno zbog narušavanja ugleda našeg grada kroz stvaranje lažne slike o netolerantnosti i nesigurnosti. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, premijera Fortu i de facto premijera Konakovića, da se za današnje poniženje i teroriziranje izvine građanima Sarajeva. Nikakav događaj, bio on sportskog, zabavnog, vjerskog, političkog ili bilo kojeg drugog karaktera ne smije rezultirati cjelodnevnim zatvaranjem građana Sarajeva i potpunom paralizom života u našem gradu – navodi se u saopćenju SDA Centar.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Mirsad Đerlek nastavlja se sa deljenjem funkcija, sinu Amaru Komisija za akreditaciju

Biserko: Kosovo je bilo prostor najduže državne represije u novijoj historiji Balkana