in

Zastupnici u 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga u peticiji traže Putinovu ostavku

blank

Gradski zastupnici općina iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku, prenosi The Insider Russia.

“Mi, općinski zastupnici u Rusiji, vjerujemo da postupci predsjednika Vladimira Putina štete budućnosti Rusije i njenih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije!”, navodi se u zajedničkoj peticiji koju je objavila Ksenia Thorstrom, općinski zastupnik Semenovskog okruga u Sankt-Peterburgu.

Autopijac.com

Zajedničku izjavu, pored Thorstrom, potpisalo je još 18 zastupnika iz općina ova dva grada u Rusiji.

Prethodno je i Zastupničko vijeće Lomonosovskog okruga u Moskvi apeliralo na Putina tražeći njegovu ostavku. Kako su istakli zastupnici “stvari su krenule užasnim smjerom” još s početka drugog Putinovog predsejdničkog mandata.

U međuvremenu, općinski poslanici Smolninskog u Sankt-Peterburgu najavili su da namjeravaju podnijeti prijedlog Državnoj dumi da optuži Putina za veleizdaju zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Prema autorima ove izjave, njegova djela potpadaju pod član 93. ruskog Ustava o opozivu. Procedura opoziva u Rusiji podrazumijeva da predsjednik može biti smijenjen sa funkcije ako ga Državna duma optuži za izdaju ili druge teške zločine.

Izvor: FENA

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Elitna ruska jedinica se godinama neće oporaviti nakon ukrajinske ofanzive

Napadač na Admira Muratovića uhapšen nakon prijetnji predsjedniku suda u Novom Pazaru