in

Zašto moramo znati ko je pop Maca? – SAFF Portal

Autor: Slobodan Čukić/Portalanalitike.me

Članovi Sinoda SPC, dugoročno posmatrano, kao cilj nad ciljevima imaju ideološko nivelisanje društvenog crnogorskog ambijenta sa društvenim ambijentima Srbije i Republike Srpske i to u (zlo)duhu četništva. To je jedini i pravi razlog zbog kojeg je ubica Milorad Vukojičić proglašen za svetitelja.

Znate li uopšte ko je Milorad Vukojičić?

Da ne okolišamo – riječ je o zvjeri u ljudskom obličju. Četničkom koljaču iz Pljevalja, svešteniku Srpske pravoslavne crkve, zvanom pop Maca.

Ne znaju svi za ovog zlikovca. Nedavno sam na jednom skupu u Kotoru izgovorio ime te krvoločne životinje, držeći da za njegove zločine danas zna svaki humanista i antifašista, svaki dobronamjerni, svjesni i napredni građanin Crne Gore. I ne samo Crne Gore.

Ali, avaj, nije bilo kako sam mislio. Nakon skupa prišla mi je žena iz Bara, prilično otresita i obaviještena Crnogorka, koja je takođe govorila te večeri. Rekla mi je da do tog momenta nikada nije čula za Macu.

Ako za tu pogan nije znala ona, onda je skoro izvjesno da je ista situacija i sa mnogima koji bi to morali znati…

Zašto je toliko važno znati?

Jer, nije on jedini klao po Pljevljima 1944. godine. Bilo je u njegovoj družini mnogo „djelotvornijih“ koljača i krvoloka, poput Boža Bjelice, Josifa Babića, Miša Radovića zvanog Pendrek i Vojislava Kovaljskog koji su pobili i poklali stotine ljudi. Za Boža Bjelicu se, recimo, zna da je lično ubio četrnaest žena, šest na samom kraju rata u Pljevljima i okolini, a osam kasnije tokom šestogodišnjeg odmetništva. To je bio samo dio zločina, jer je kod njega nakon likvidacije do 31. oktobra 1951. nađen spisak sa imenima 54 žrtve.

Njegov drugar četnički koljač Josif Babić je pred sudom bio optužen za čak 512 ubistava. Priznao je i opisao 219 zločina. Nije ni trepnuo kada mu je izrečena smrtna kazna vješanjem.

Očito je da su motivi za posvećenje Milorada Vukojičića od strane SPC morali biti „posebni“, programsko-ideološke prirode. Upravo je riječ o tome. Maca je dobio na tolikom značaju zato što je bio sveštenik i što je vodio porijeklo iz svešteničke porodice. Neko je u SPC bio naumio da po svaku cijenu sačuva sveštenički poziv, ma makar se i bezočno lagalo. Zbog toga je ovaj masovni ubica, odlukom Sinoda SPC, uveden u krug srpskih svetitelja, postajući „simbol“ ljudske čistote i (veliko)mučeništva. To je bio razlog zbog koga je vjernicima SPC nametnut kao simbol hrišćanskog stradanja, na čije se „podvižništvo“ valja ugledati.

Autopijac.com

Maca je klasično oličenje zla, zvijer, sušta suprotnost od onoga što bi trebalo da krasi jednog sveca. Spada u kategoriju raspomamljenih patoloških ubica čija je mračna psiha obično predmet proučavanja na psihijatrijskim klinikama.

Ne vjerujem da je išta slično učinjeno u bilo kojoj crkvi na kugli zemaljskoj.

Jer, Macino „posvećenje“ je zagađenje i kontaminacija, bez ikakve veze sa simbolikom ljudske čistote i podvižništva.

Taj čin govori isključivo o moralnom raspadu i posrnuću same Srpske pravoslavne crkve.

Uhvaćen u Beogradu

Pop Maca je strastveno lišavao ljude života ali je i te kako ljubio sopstveni. O tome govori okolnost da je uspio da utekne iz Pljevalja prije oslobođenja tog grada 1944. godine. Nije poznato đe je boravio u narednim mjesecima. Možda bi tom zlikovcu i uspjelo da zametne tragove da ga u Beogradu 1945. godine, nedugo po završetku rata, nije prepoznao šofer Dojčilo Stamenić. Taj Pljevljak je uhvatio i svezao Macu, koji je potom doveden u Pljevlja đe mu je javno suđeno u sali sadašnje gimnazije. Optužen je za 57 svirepih ubistava, od kojih je većina počinjena klanjem. Svjedočili su mnogi. Maca se branio da je sve radio u strahu od Boža Bjelice, Josifa Babića i drugih. Zemaljska komisija Narodne Republike Crne Gore ga je proglasila za ratnog zločinca Odlukom F. Br. 1487 od 15. februara 1946. godine. Osuđen je na smrtnu kaznu vješanjem. Zlikovac je nakon toga, za razliku od Josifa Babića, pao na koljena i počeo da zapomaže. Smrtna kazna mu je kasnije zamijenjena strijeljanjem.

Zbog toga Srpska crkva aktivno i bez prekida njeguje i raspiruje pogubnu četničku misao, a sveštenici SPC listom pokušavaju da umanje ili zametnu masovne četničke zločine – s ciljem da potisnu autentični partizanski i narodnooslobodilački antifašizam i zamijene ga tobožnjim četničkim „antifašizmom“.

To je razlog zbog koga se Draži Mihailoviću i drugim četničkim zlikovcima redovno drže parastose. Djeluje se programski, dugoročno, odozdo. U agitaciji i propagandi se na najbezočniji način manipuliše religioznim potrebama ljudi i sujevjerjem.

Suština

To nas dovodi do suštine. Jer, članovi Sinoda SPC, dugoročno posmatrano, kao cilj nad ciljevima imaju ideološko nivelisanje društvenog crnogorskog ambijenta sa društvenim ambijentima Srbije i Republike Srpske i to u (zlo)duhu četništva. To je jedini i pravi razlog zbog kojeg je ubica Milorad Vukojičić proglašen za svetitelja.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Mali: Do sada se za besplatne vaučere prijavila 121.000 gradjana

Apoteke UPOZORILE! Obustavićemo izdavanje lijekova na recept