in ,

Zamjenica premijera Kurtija: Problemi na Kosovu mogu eskalirati u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini

Foto: Facebook

I dalje napeto na Kosovu. Glavni putevi na sjeveru Kosova još uvijek su blokirani, a preko graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni pješice.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, jučer je izjavio da će Vlada Srbije u četvrtak održati sjednicu na kojoj će biti donijeta odluka o upućivanju zahtjeva za odlazak pripadnika srbijanske vojske na Kosovo.

O situaciji na Kosovu za Hayat TV govorila je Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Kosova i zamjenica premijera Kosova.

Kako ističe, Vlada čini sve da se problemi na sjeveru zemlje riješe mirnim putem na osnovu zakona i Ustava Republike Kosova.

“Iz Srbije čujemo uvredljive riječi, a govore da su za mir. Želim da demantujem ono što govore i vjerujem da ćemo u konsultacijama sa našim Srbima na sjeveru zemlje doći do mira. Prvo su registarske tablice bile problem, pa smo to odložili. Nakon toga su bili problem lokalni izbori i njih smo odložili. Srbijanske vlasti više nemaju nikakav argument da mogu kazati kako problem dolazi s naše strane. Mislim da bi Srbi trebali biti pametni nakon svega što se devedesetih godina, pa da ponovo krenu sa vojskom i policijom na Kosovo i da se suprotstave misijiu EUFOR-a.

Autopijac.com

Kosovo je nezavisna država, ima legalne institucije, zakon se mora sprovesti na prostoru cijele teritorije. Na sjeveru žive većinski Srbi, zajedno sa Albancima i Bošnjacima i dijele i dobro i loše. Samim tim, želimo uspostaviti kontrolu na cijeloj teritoriji zemlje kako ne bi došlo do većih problema koji će narušiti sigurnost”, poručila je Redžepi.

Dodaje kako već više od 20 godina srbijanske vlasti prave pritisak i utiču na lokalne Srbe na sjeveru Kosova.

“Trebamo se okrenuti ekonomskom razvoju, da živimo u miru, da se uvažavamo, pomažemo, baš onako kako smo vijekovima živjeli. Stvarajući tenzije i probleme na sjeveru Kosova, srbijanske vlasti prvo ne žele dobro Srbima na Kosovu”, navela je.

Dotakla se i francusko-njemačkog sporazuma, za koji je kazala kako ne odgovara Srbiji, jer još uvijek ne prihvataju Kosovo kao nezavisnu državu.

“Problemi na Kosovu mogu eskalirati i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, RS tako nešto jedva čeka. Zastupamo svaki vid solidarnosti sa srpskim narodom na sjeveru Kosova i učinit ćemo sve kao Vlada Kosova da uspostavimo mir na tom dijelu zemlje. Naši policajci su u policijskim stanicama i na graničnim prijelazima, a ne tamo gdje govore srbijanske vlasti”, naglasila je.

Za kraj je poručila kako vjeruje u međunarodne partnere Republike Kosova i u sve ono što rade za njih.

“NATO i KFOR štite vazdušni prostor Republike Kosovo i ne mislim da bi se srbijanske vlasti suprostavile takvim silama. Ovakva situacija utiče na sve nas, jer smo se fokusirali na rješavanje drugih problema; borba protiv korupcije, reforme sistema, podizanje životnog standarda i slično. Spriječeni smo djelimično u tome, jer smo fokusirani na ovo što se dešava na sjeveru Kosova. Srbi žive i na jugu naše zemlje, mi sa njima nemamo nikakvih problema. Zadnjih 20ak godina se na sjeveru uvijek nešto događa. Vjerujem da ćemo u što skorijem periodu normalizovati situaciju”, poručila je za Hayat Emilija Redžepi.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Pravosnažno: DUNP nezakonito otpustio profesore Škrijelja i Mulića

Vučić dobio novi šamar iz Brisela: Zbog odanosti Rusiji zamrznuti pregovori Srbije s EU