in

“Žalosno je to kako Zoran Milanović govori o BiH i o Bošnjacima”

U razgovoru za zagrebački Nacional reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović iscrpno je komentirao retoriku kakvu prema BiH koristi hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Žalosno je to kako gospodin Milanović govori o Bosni i Hercegovini i o Bošnjacima. Ipak, mislim da to nanosi više štete Hrvatskoj i njenom međunarodnom ugledu, pa i poziciji, nego Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. Niko neće imati koristi od tog idenja prstom u oko, tih pokušaja da se jedan narod ponizi, kao ni od hodanja po Bosni kao da se radi o teritoriju Republike Hrvatske, a sjetite se samo reakcije na najavu dolaska predsjednika Vučića u Jasenovac kada je pokušao zaobići službeni Zagreb”, kazao je reis Kavazović.

“Posebno je zaboljelo odlikovanje ljudi koji se pred pravosuđem terete za teške ratne zločine”, nastavio je. “Kada je izrečena presuda za udruženi zločinački pothvat, ja sam govorio da Bošnjaci ne trebaju likovati, ne trebaju politizirati to pitanje, da trebaju iskoristiti utvrđene činjenice da se pomogne Hrvatima u RH i u BiH da se suoče s prošlošću i sa svim onim što nije valjalo u tadašnjim politikama. Iskreno smo vjerovali da će to biti prilika za pomirenje. Umjesto toga smo dobili negiranje zločina, nepriznavanje presuda međunarodnih sudova, istih onih sudova na koje se te politike pozivaju kada trebaju kazati kako je presudama generalu Gotovini i drugima utvrđena istina o karakteru rata u Republici Hrvatskoj, a evo sada i pokušaja da se ratni ciljevi ostvare u miru, i to ucjenama i zloupotrebom članstva RH u NATO-u i EU”, kazao je.

Autopijac.com

“Ja zato razumijem strahove onih koji politički predstavljaju značajan dio građana Bosne i Hercegovine, ne samo Bošnjaka, kada ne žele s takvim politikama praviti kompromis niti im popuštati. To nije dobar put. Nije pametno Bošnjake ni politički ni na bilo koji drugi način zbijati u kut. Tako se ništa neće postići. Ne samo zbog bosanske tvrdoglavosti nego i zbog toga što se na strahovima, ucjenama i sijanju mržnje ne može izgraditi ničija bolja budućnost. Moje iskustvo s gospodinom Plenkovićem je drugačije, on revnosno zastupa interese RH kao i bosanskohercegovačkih Hrvata, ali mi se čini da je svjestan da se u Bosni ništa ne može prelamati preko koljena i da se budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini ne može graditi dominacijom nad većinskim Bošnjacima i poništavanjem njihove političke volje, naročito ne kroz stigmatizaciju Bošnjaka jer ih je većina muslimana, a kamoli podcjenjivanjem, vrijeđanjem i potkopavanjem državnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je reis Kavazović.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Tužilaštvo krije rezultate analize posmrtnih ostataka pronađenih na Hadžetu

“Nacionalna identifikaciona kartica treba da objedini Srbe”