in

Zaboravite na klasičnu sadnju! Tri savršena poklona za ljubitelje biljaka i gerilske vrtlare

Zaboravite na klasičnu sadnju ovog ljeta – vrijeme je za nešto sasvim drugo. Iz radionice Biljojedi stiglo je novo oružje za urbane vrtlare, koje je od milja pozvao bomba dobre namjere, holandskog dizajnera Marianne de Groot-Pons poziva na upotrebu biorazgradivih maski za sjeme, a cvjetne ‘žetone’ možete naručiti iz Londona poštom.

Bilj-ka-bum! za urbane zelene ratnike

Ako mislite da ulicama vašeg grada nedostaje zelenila, onda postoje muda Bilj-ka-bum!, novi proizvod Biljkoboraca, prava stvar za vas. Sastoje se od gline u prahu, humusnog supstrata i sjemena različitih biljaka, a mogu se saditi u bilo koje pukotine u betonu ili na nepristupačnu zapuštenu površinu s minimalnom količinom tla. U kartonskoj cijevi nalazi se sedam kuglica koje će omekšati i niknuti kad na njih padne malo kiše ili vlage. Idealno je saditi ih prije jake kiše, kako ne bi dugo čekali vodu. Možete ubrzati klijanje tako što ćete malo zgnječiti kuglicu između prstiju kako bi voda lakše prodrla do sjemena, u tom slučaju je dobro odmah je zalijevati iz boce.

Pročitajte takođe: Idete li na odmor, a vaše biljke nema ko zalijevati? Evo nekoliko načina na koje im možete osigurati redovnu opskrbu vodom

Pročitajte takođe: Tri nove kolekcije domaće keramike koje ćete odmah poželjeti u svom domu

Pročitajte takođe: Četiri ljetna trenda u dizajnu enterijera u koja ćete se trenutno zaljubiti

Biorazgradiva maska ​​Marie Bee Bloom

Holandski grafički dizajner dolazi na ideju da napravi biorazgradivu masku sa sjemenkama divljeg cvijeća Marianne de Groot-Pons je prošle godine došla gledajući odbačene maske na ulicama svog rodnog grada Utrechta. Užasnula se kad je pročitala da se prošle godine, obilježene pandemijom, u svijetu mjesečno koristilo čak 129 milijardi maski, od kojih su mnoge završile u prirodi. Svoju biorazgradivu masku napravila je od dva sloja rižinog papira zalijepljenog krompirovim škrobom, uključujući tratinčice, petuniju, kukuruz, sjeme gipsofile … Nakon što stavite upotrijebljenu masku u vrt, polje ili teglu, biljke će niknuti nakon što ih zalijete. u roku od tri dana.

Papirni “žetoni” Sadite bloomer

Savršen poklon za svakog ljubitelja biljaka je kutija puna ručno izrađenih ‘žetona’ izrađenih od recikliranog papira s mješavinom sjemena divljeg cvijeća, komadića stabljika i suhih latica. U svakoj kutiji nalaze se četiri velika i šest malih ‘žetona’ s uputama za sadnju, a dolaze u obliku djeteline s četiri lista, srcem i cvijetom. Iza britanske marke Sadite Bloomer, koji ih proizvodi, stoji londonski dizajner Rani Deshpande, koji također izrađuje čestitke s cvjetnim ‘žetonom’ na prednjoj strani. Ako naručite punu kutiju, lako ih možete napraviti sami.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Oaza u blizini Plitvica: Lokacija iz bajke idealna za obiteljski odmor, ali i one željne avanture

Pogledajte palaču dubrovačke obitelji Kaboga: Obnovljena ljepotica s juga sada ima novu odjeću