in

Za 100 dana rata Rusija zaradila 100 milijardi evra od nafte i gasa

MOSKVA – Novo istraživanje pokazuje da je Rusija zaradila skoro 100 milijardi evra od izvoza nafte i gasa tokom prvih 100 dana sukoba u Ukrajini – iako su ruski prihodi opali u maju.

Izveštaj nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha takođe upozorava na potencijalne propuste u naporima EU i SAD da ograniče uvoz iz Rusije, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvoz ruske nafte i gasa opada, a prihodi Moskve od prodaje energije takođe su opali u poređenju sa martovskim rekordom od preko milijardu dolara dnevno.

Ipak, ruski prihodi od izvoza su i dalje veoma visoki po istorijskim merilima i još uvek prevazilaze široke zvanične procene troškova rata u Ukrajini.

U izveštaju se navodi da će planirani embargo EU na naftu imati značajan uticaj, ali se ističe da se velike količine ruske sirove nafte otpremaju u Indiju, gde se prerađuju za dalju prodaju, često baš kupcima u SAD i Evropi.

U izveštaju se takođe ističe da s obzirom da Rusija traži nova tržišta za naftu, veliki deo se transportuje brodovima, a većina brodova koji se koriste su u vlasništvu evropskih država.

Tanjug

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

VIDEO/ Nazvao Srbiju fašističkom državom u jutarnjem programu RTS-a

IUNP osniva Fond za stipendiranje studenata bosanskog jezika i bošnjačke književnosti