in

Vučić pravi vlast i sa Zukorlićem, ako se Dačić ne odrekne RusijeSrpska napredna stranka izvesno će formirati novu Vladu Srbije, ali u njoj možda neće biti mesta za Socijalističku partiju Srbije i dosadašnjeg lojalnog koalicionog partnera Ivicu Dačića.

Još od saopštavanja izbornih rezultata, kad je lider SNS iz svog štaba uputio otrovne strelice ka SPS-u, traju rasprave o tome da li bi Dačić trebalo da bude deo nove izvršne vlasti, hoće li ga Vučić poslati u opoziciju ili je reč o njegovom, sad već tradicionalnom mrcvarenju socijalista uoči razgovora o formiranju nove skupštinske većine.

Ipak, za razliku od ranijih situacija, formiranje nove vlasti prate turbulencije na međunarodnoj sceni uzrokovane ratom u Ukrajini i sve češćim zahtevima Srbiji da izabere – da li je za Rusiju ili Evropsku uniju.

U takvim okolnostima, socijalisti su se otvoreno svrstali uz Rusiju, a naprednjacima je naročito zasmetalo to što su tokom kampanje izrazito govorili da su protiv sankcija.

– Do sad nam nisu bili potrebni, a bili su četiri puta u Vladi. U toj partiji ne postoji niko ko može reći da smo bili nekorektni, a posebno Ivica Dačić. U ovoj kampanji ono što nije bilo fer je to što sam ja morao da vodim državu, a oni su se ponašali kao da su na raspustu. To sam im ja zamerio i to sam im rekao – naveo je Vučić tokom nedavnog gostovanja na RTS, na pitanje kako vidi dalju saradnju sa SPS.

Sličnu izjavu kasnije je dala i premijerka Ana Brnabić, koja je optužila socijaliste da nisu radili za tim, dok je ministarka Zorana Mihajlović naglasila da je protiv bilo kakve saradnje sa SPS.

Sandzakpress

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Jevrejski radikali ušli u Al-Aksu, izraelska policija rastjerivala i tukla Palestince nakon sabah-namaza

Spriječeno krijumčarenje 26 migranata na Drini, jedna osoba uhapšena