in

Vučić: Mnogi danas nisu smjeli objesiti srpsku zastavu zbog prijetnji režima u regiji

U BEOGRADU je održana centralna svečanost povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Sa porukom predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija poštovati jedinstvo svih naroda i njihove zastave, ali i da će “uvijek ponosno nositi” svoje trobojna.

Srbija je zajedno sa bosanskim entitetom Republika Srpska osnovala i danas prvi put obeležila praznik u znak sećanja na učešće srpske vojske u proboju Solunskog fronta tokom Prvog svetskog rata.

Povodom praznika, Vučić i srpski zvaničnici pozvali su sve sunarodnike u regionu i svijetu da okače nacionalne zastave na svoje domove.

To je izazvalo različite reakcije i sporove. A hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je to “provokacija na koju hrvatska vlada neće nasjesti” i pohvalio stav predsjednika SDSS -a Milorada Pupovca da je “potrebno da Srbi u Hrvatskoj poštuju hrvatsku zakoni “. koji zabranjuju isticanje zastava drugih država i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Poziva na stvaranje “srpskog sveta”
Novi državni praznik Srbije izazvao je nelagodu u njenim susedima decenijama nakon što su slični pozivi doveli do krvavih ratova devedesetih.

Pokazivanje mišića srpskih zvaničnika, kao i njihovi pozivi na stvaranje “srpskog svijeta”. Ili političko ujedinjenje oko 1,3 miliona etničkih Srba koji žive u Bosni, Crnoj Gori, Kosovu i Hrvatskoj sa Srbijom, izazvali su zabrinutost u susjednim zemljama, AP prijavljeno.

Devedesetih godina, srpske snage, uz finansijsku i političku podršku Beograda, vodile su krvave kampanje u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu s ciljem stvaranja Velike Srbije. Pokušali su, ali neuspješno, da precrtaju unutrašnje granice bivše Jugoslavije i stvore jedinstvenu srpsku državu, navodi AP.

“Ne treba nam ništa od drugih, samo želimo biti svoji na svome, ne trebaju nam druge granice. Ne treba nam baš ništa. Možemo samo reći da imamo srpsko ime i srpsko prezime “, Rekao je večeras Vučić u 15-minutnom govoru. Patnje Srba u istoriji.

Zahvalio se sunarodnicima u Republici Srpskoj i Crnoj Gori koji se “ne stide reći da su Srbi” i “mučeničkom narodu na Kosovu”. On je takođe zahvalio “svima onima koji danas nisu smjeli istaknuti svoju srpsku zastavu zbog prijetnji svojih režima u regionu”.

“To je naš zavjet, a vi napadate.”

Rekao je da će se uvijek uporno boriti za to da Srbija bude još jača i da “pomaže svom narodu gdje god da se nalazi” i da se “Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, Bljesak i Oluja više nikada neće ponoviti”, aludirajući na zločine iz Svjetskog rata. II i sukobi tokom 1990 -ih.

“To je naš zavjet, a vi napadate. Poštivat ćemo vaše zastave, jedinstvo vaših naroda, ništa nam ne smeta. Ali uvijek ćemo ponosno nositi svoju trobojku”, rekao je Vučić, završivši govor uzvikujući: “Dugo” živi srpsko jedinstvo, naše. “sloboda i srpska trobojnica, živjela Republika Srpska, živjela Srbija”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ponosan što je “Republika Srpska zajedno sa Republikom Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice” i vjeruje da je to “jedan u nizu” zakona koji će se “usvojiti zajedno” “.

Dodik je izjavio da “nema bosanskih Srba, niti hrvatskih Srba”, već “mi Srbi koji čuvamo svoj identitet”.

“Nemojte nas spriječiti da slavimo naše praznike”
Ističući da se zalaže za politiku jedinstva i da Srbi u BiH “imaju svoju republiku, ali njihova zemlja je Srbija”. Dodik je rekao da vjeruje da je “ovo vijek našeg ujedinjenja i vijek jedinstva”.

“I ne pozivamo samo na mir, već na mir, saradnju i uzajamno poštovanje. Želimo jedinstvo u miru s drugima, ali nas ne sprečavaju da slavimo naše praznike, da branimo svoje svece”. Rekao je Dodik.

U Beogradu i Banja Luci, povodom današnjeg praznika. Skupštine Srbije i RS usvojile su zakone o zaštiti očuvanja jezika i ćirilice.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je nizom događaja širom Srbije. Ispaljivanjem svečanih plotuna i povorkom nekoliko povorki ulicama Beograda, simbolično prikazujući nekoliko epoha u istoriji Srbije.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

prešao na islam

Holandski desničar prešao na islam dok je pisao knjigu protiv islama

Turčin napravio lom zbog neisplaćenih plata /VIDEO/