in

Vijest o gašenju Instagrama i Facebooka pozdravili mnogi: Idite slobodno

Nakon što je kompanija Meta saopštila da bi aplikacije Facebook i Instagram mogle biti ugašene diljem Evrope, oglasili su se i brojni korisnici koji su ovu odluku pozdravili.

Dvije najpopularnije aplikacije kojima se danas služe sve generacije svakako su Facebook i Instagram. Osim što služe za razonodu i postavljanje fotografija, nekim korisnicima one su i neki vid zarade, dok su onim starijim generacijama sredstvo informisanja i besplatne komunikacije.

Ipak, čini se kako se mnogi nisu uplašili života bez aplikacija koje su među nama prisutne gotovo 20 godina.

“Idite slobodno, vrata su vam širom otvorena”, “Apsolutno nas ne dotiče, želimo svijet kakav je nekad bio”, “Koga briga? Pitanje je kakve koristi uopšte imamo od tih aplikacija. Zadiranje u privatnost ljudi i manipulisanje njima?”, neke su od reakcija.

“Nije nas briga, svijet može živjeti i bez ovoga. Ovo bi zapravo bio blagoslov”, još jedan je od komentara.

Ako ugase Facebook, prosječni koeficijent inteligencije u Evropi vjerovatno će porasti za 50″, napisala je jedna korisnica.Bilo je onih koji su se složili i kako se ovim aplikacijama trebaju pridružiti i ostale.

“Molim vas, idite. Povedite sa sobom i TikTok”, “Razočarana sam, a gdje su tu TikTok, Snapchat i ostale beskorisne aplikacije”, “Ne, ne. Volio bih da ugasite sve”, pisali su.

Iako su mnogi navikli na prisustvo Facebooka i Instagrama, složili su se kako život bez njih nije nemoguć.

“Instagram će mi nedostajati, ali mogu živjeti bez njega. Facebook sam davno napustio. Jedini koji su na gubitku ste vi”, poručio je drugi korisnik.

Facebook je prisutan još od 2004. godine, a prema posljednjim podacima njegove profile ima oko 309 miliona Evropljana. Instagram se pojavio 2010. i broji 132 miliona istih.

Podsjećamo, evropski propisi o podacima sprječavaju Metu da prenosi, pohranjuje i obrađuje podatke Evropljana na serverima u SAD-u, a ako se ne usvoji novi okvir, kompanija će vjerovatno morati otići sa našeg kontineta.

Inače, iz Mete tvrde kako nemaju nikakvu želju napustiti Evropu, ali kako je činjenica da se ona, kao i mnoge druge kompanije, oslanja na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Hasan Hanić izabran za člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje

Novi Pazar: Potvrđen prvi slučaj stelt omikron soja u Srbiji