in

/Video/ Turski dron Bayraktar Akinci ponovo oborio rekord

Turska borbena bespilotna letjelica Bayraktar Akinci B, opremljena s dva motora sa po 750 konjskih snaga, još jednom je oborila vlastiti rekord leta i potvrdila uspješnost projekta AKINCI koji provodi kompanija Baykar pod vodstvom Direkcije za odbrambenu industriju pri Predsjedništvu Republike Turske.

Iz kompanije Baykar saopćeno je da je borbena bespilotna letjelica Bayraktar Akinci B treći put srušila vlastiti rekord visine leta i da je taj podvig ostvaren tokom testiranja izdržljivosti, visine i brzine koje je izvedeno 21. juna u prisustvu delegacija Direkcije za odbrambenu industriju Turkiye i Komande ratnog zrakoplovstva turske vojske koja očekuje preuzimanje takvih letjelica.

Testiranje je izvedeno u Centru za letenje, obuku i testiranje na poligonu aerodroma Corlu, a Bayraktar Akinci B izveo je let u trajanju od 20 sati i 23 minute i tom prilikom dosegao rekordnu visinu od 45.118 stopa (13.716 metara), piše Anadolija.
Izvoz vrijedan 664 miliona dolara

Letjelica Bayraktar Akinci A, opremljena s dva motora od po 450 konjskih snaga, prvobitno je postavila visinski rekord leta 8. jula prošle godine, a popela se na visinu od 38.039 stopa.

Autopijac.com

Njena naprednija varijanta Akinci B je 11. marta ove godine izvela let do visine od 40.170 stopa, a ovih dana ostvarenih 45.118 stopa je novi rekord planetarno poznatog turskog brenda Bayraktar.

Akinci B je uspješno završio probnu aktivnost nakon što je tokom leta u trajanju od 20 sati i 23 minuta prešao ukupno 6.406 kilometara, a testirana je i brzina leta.

Kompanija Baykar je prošle godine ostvarila izvoz bespilotnih letjelica u iznosu od 664 miliona dolara, što je prema podacima Unije turskih izvoznika najveći izvor u oblasti odbrambene industrije.

Izvor: Agencije

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

UDES NA PUTU NOVI PAZAR – RAŠKA! IMA POVRIJEĐENIH |

Beriša: Srbija sporazumom izbegava rizik od upada ROSU na teritorije gde su Srbi