in

VIDEO/ ČANAKKALE Velelepni most spaja dva kontinenta i ruši rekorde: Biće završen za 6 mjeseci

Gradnja mosta Čanakale 1915, koji će preko moreuza Dardaneli spojiti Aziju i Evropu, bliži se kraju, pišu turski mediji.

Poslednji segment grede mosta, dugačak 48 metara, širok 45 i težak 700 tona, pre nedelju dana brodom je dostavljen na gradilište mosta. Prikladno za simbolični trenutak, taj segment je bio ukrašen velikim motivom sa turskom zastavom.

Kamen temeljac za ovaj most, koji će činiti ključni deo novog auto-puta Kinali-Tekirdag-Čanakale-Savastepe, 18. marta 2017. godine položio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Očekuje se da most bude završen tačno pet godina nakon toga – 18. marta 2022. godine, prenosi Jutarnji list.

Osim toga što spaja dva kontinenta, ovaj most izdvaja i najduži raspon na svetu, koji se između dva glavna pilona (visoka 318 metara) proteže do dužine od čak 2.023 metara. To je 32 metra duže od još uvek aktuelnog rekordera, visećeg mosta Akaši Kaikjo u Japanu, koji je završen 1998. godine.

Most Čanakale 1915 će ukupno biti dug 3.563 metra, a sa prilaznim vijaduktima dosegnuće dužinu od 4.608 metara. Predviđeno je da ima tri vozne trake u svakom smeru, zajedno sa trotoarima koji će služiti radnicima za održavanje mosta.

Inače, dužina glavnog raspona od 2.023 metra u sebi ima dosta simbolike, budući da predstavlja godinu u kojoj će se slaviti stogodišnjica Republike Turske, koju je utemeljio Mustafa Kemal Ataturk.

Simbolika tu ne staje. Sam naziv mosta, 1915 Čanakale, odaje počast bici za Galipolje iz Prvog svetskog rata (koju Turci zovu Çanakkale Savaşları prema mestu gde se bitka odvijala) u kojoj je turska vojska porazila oružane snage sila Antante, uglavnom iz tadašnjeg Britanskog carstva.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Novi Pazar: Pogledajte radno vrijeme punkta za vakcinaciju u Domu omladine

Vlada Crne Gore: Policija Srbije pretresala sina Zdravka Krivokapića (VIDEO)