Izvor: Euronews
in ,

Uslovi za ulazak u evropske zemlje koji trenutno važe za državljane Srbije

Mnoge zemlje su uvele ograničenja kako bi kontrolisale širenje koronavirusa SARS-CoV-2. Stoga bi državljani Srbije koji putuju u inostranstvo trebalo da se prethodno detaljno informišu o protokolima za ulazak u druge države.

Pročitajte najnovije uslove za ulazak i boravak u nekim od evropskih zemalja.

Albanija


Prilikom ulaska u Albaniju potrebno je da se pokaže:

 • pasoš o vakcinaciji, sa datumom od najmanje dve nedelje od pune vakcinacije,
 • negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati,
 • ili da se pokaže potvrda o preležanom koronavirusu,
 • Ta pravila važe i za putnike koji prolaze kroz Albaniju, a od njih su izuzeta jedino deca do šest godina starosti.

  Državljani Albanije koji nemaju neki od potrebnih dokumenata po dolasku u zemlju moraju u desetodnevni karantin. Inače, u Albaniji je zbog koronavirusa na snazi i policijski čas koji traje od 23 do šest sati ujutru.

  Austrija


  Državljani R. Srbije za ulazak u R. Austriju potrebno je da prilože:
  – dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac.

  Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine, pri čemu od primanja prve doze ne sme da prođe više od 360 dana a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (odnosno minimum 22 dana za vakcine za koje je predviđena samo jedna doza pri čemu ona ne sme biti starija od 270 dana); ili ukoliko je najmanje 21 dan pre vakcinacije postojao pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2, pri čemu vakcinacija ne sme biti starija od 360 dana;

  – lekarsko uverenje o preležanoj bolesti izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19, ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana.

  Za lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

  Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest Covid-19 potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (na nemačkom ili engleskom jeziku).

  Navedena lica su u obavezi da izvrše on-lajn registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, a po ulasku u zemlju su u obavezi da stupe u 10-dnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR ili antigenski test. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at

  Od obaveze on-lajn registracije i karantina izuzeta su lica:

  – koja imaju regulisan boravak u Austriji;
  – koja u Austriju putuju radi početka ili nastavka studija, odnosno u cilju naučnog istraživanja;
  – radi učešća u školskim aktivnostima;
  – koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice u pojedinačnim slučajevima. Lica koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice, a ne mogu da prilože dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili negativan PCR ili antigenski test, moraju da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju, o sopstvenom trošku, kao i da izvrše on-lajn registraciju
  – iz poslovnih razloga;
  – humanitarno osoblje;
  – jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja;
  – radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima pred austrijskim nadležnim organima;

  Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

  Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije napominje da konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

  Nemačka


  Osobe sa prebivalištem u Srbiji koje su potpuno vakcinisane mogu da putuju iz Srbije u Nemačku, u bilo koju svrhu, ako su vakcinisane cepivom protiv kovida 19, koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson.

  Neophodno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

  Putnik sa sobom mora da ima sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nemačkom jeziku.

  Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

  Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da poslovnih obaveza ili ako se radi o neodložnom putovanju i to samo uz negativan test.

  Turistička putovanja u Nemačku za nevakcinisane nisu moguća.

  Turska


  Državljani Srbije u Tursku mogu ući sa:

  potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku (prihvata se i Digitalni zeleni sertifikat)
  potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan kovid 19.
  ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju.

  Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. Deci do 12 godina nije potreban nikakav kovid dokument za ulazak u ovu zemlju.

  Izvor: Euronews

  Prijavi post

  Šta misliš o ovome?

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Objavio sandzaklive

  Izvor: Euronews

  Đerlek: Mere se toliko ne poštuju da bi nam trebao “puk vojske” da sve kontrolišemo

  Izvor: info-ks

  Blokada sjevera Kosova Kurti: Srbija želi da situacija eskalira