in

Ulazak u Evropsku uniju znači da ulazite na stranu sukoba sa Rusijom

Režim Milorada Dodika organizirao je ovih dana u Beogradu konferenciju pod nazivom “Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini”. Cilj ove konferencije je promoviranje proruske politike, odnosno pripremanje terena za potpuno okretanje Republike Srpske prema Rusiji. Stavovi koji su se mogli čuti na spomenutoj konferenciji pažljivo su pripremljeni i iz njih se jasno razaznaje cilj politike Milorada Dodika. Na prvom mjestu RS odustaje od evropskih integracija a Evropska unija se predstavlja kao neprijateljska zajednica koja je strana u ratu sa Rusijom. Ovako je to opisao Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa i Dodikov savjetnik, čovjek koji prati Milorada Dodika na svim međunarodnim putivanjima.

“U ovome trenutku ako napravimo pogrešan izbor kada je u pitanju nacionalni interes Republike Srpske teško je da ćemo imati više mogućnosti da to ispravimo. Ovdje više nije pitanje političke i vojne neutralnosti, razlike između toga više nema kada je u pitanju Evropska unija. Ulazak u Evropsku uniju, odnosno u evropske integracije sada jasno znači da ulazite na stranu sukoba sa Ruskom federacijom.
Evropsku uniju moramo posmatrati sada kao stranu u ratu Mi to napros ne možemo, nama pristajanje i odlazak na drugu stranu, posebno Republici Srpskoj – integrisanje u oba ova procesa, znači Evropske unije i NATO-pakta, znači da Republika Srpska de fakto, de jure i na svaki drugi način prestaje da postoji – istakao je Željko Budimir.

Pored jasnog odabiranja strane, sudeći po stavovima izrečenim na ovoj konferenciji, velikosrpska politika je uvjerena da će im Rusija stvoriti nove prilike za redefinisanje granica na Balkanu, naročito u Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Autopijac.com

“Ako namjerava da ostvari krupni geopolitički cilj, a to je da istjera SAD iz zapadne Evroazije neophodan je međukorak, da demontira zatečenu Balkansku strukturu. Šta bi u tom kontekstu trebalo da radi srpski činilac”, upitao je prof. Milomir Stepić. On dalje navodi da Srbi trebaju strateški promišljati i djelovati o redefinisanju granica i da se spreme za iskorištavanje prve prilike koja im se pruža koja dolazi. “Očigledno je da Rusi uzimaju stvari u svoje ruke i kreiraju geopolitičku scenu. Srbima dolazi trenutak da nedvosmisleno odluče šta hoće, da to aktivno pripremaju i da to sve prezentuju velikim silama koje će uređivati svijet u budućnosti. Srbi morju da traže da bi im se dalo”.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Srbija: Žena nožem izbola bivšeg supruga |

Otac 5 dece uhvatio nasilnika pa ga držao do dolaska policije i sve PRENOSIO UŽIVO (VIDEO)