in

UKINUTA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ČETNICIMA U BOSNI! by 13 Juna, 2022 in Regija

Članovi Ravnogorskog četničkog pokreta u BiH Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić morat će se i pred drugostepenim sudom braniti od optužbi da su u martu 2019. izazivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost u Višegradu.

Sud BiH ukinuo je presudu iz decembra 2021. godine, kojom je ova trojka oslobođena optužbe, te odredio nastavak suđenja pred Apelacionim vijećem, potvrđeno je iz te institucije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Slave zloglasne četničke jedinice iz 2. svjetskog rata

Sladojević, Lečić i Aleksić su prvi pripadnici udruženja koja slave zloglasne četničke jedinice iz Drugog svjetskog rata kojima je suđeno za izazivanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti u Višegradu i drugim okolnim mjestima masovnog stradanja Bošnjaka tokom rata u prvoj polovini devedesetih godina.

Suđenje je počelo u julu 2021. godine a optuženi su da su tokom godišnjeg okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta sudjelovali u postrojavanju, koristili vojnu terminologiju, pjevali uz gusle prijeteće stihove “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, te odali počast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, uz oko 200 prisutnih četnika.

Optuženi su tokom suđenja izjavili da se ne osjećaju krivim, da su “samo čuvali uspomenu na četničke mučenike” iz Drugog svjetskog rata, te da su na skupu bili gosti, ne organizatori.

Odbrana je rekla da je ovaj skup dozvolila policija koja ga je i osiguravala, te da “nije bilo namjere da svojim postupcima uvrijede ili izazovu strah kod bilo koga”.

Autopijac.com

Tužilaštvo BiH je 18. maja zatražilo sa sud ukine prvostepenu, oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost, odnosno da ona ne može ugrožavati prava drugih.

Prema presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su pripadnici Vojske RS ubili oko 3.000 višegradskih Bošnjaka u ratu od 1992. do 1995. godine.

U BiH registrirano 16 četničkih udruženja

U BiH je registrirano 16 četničkih udruženja. Svake godine se okupljaju uz ikonografiju i pjesme u kojima prijete klanjem i progonima, obučeni u crne uniforme, šajkače i kokarde sa znakom dvoglavog orla.

U Izvještaju o sigurnosti u BiH iz 2017. godine Ministarstvo sigurnosti BiH je navelo da ravnogorski četnički pokret “s obzirom na to da promovira međuetničku podjelu, ima negativan psiho-socijalni utjecaj na povratničku populaciju i pripadnike konstitutivnih naroda u BiH koji na određenim područjima BiH predstavljaju demografsku manjinu”.

Udruženja građana u RS se registriraju po osnovu Zakona o društvima i fondacijama u čijem članu 3 stoji kako “statut i djelovanje udruženja i fondacija ne mogu biti usmjereni na raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivost ili diskriminacije zabranjene Ustavom i zakonom”.

Prema važećim zakonima, u BiH se može zabraniti rad pojedinih udruženja, ako djeluju protivno Ustavu, odnosno potiču vjersku, rasnu, nacionalnu mržnju ili diskriminaciju.

(Vijesti.ba / RSE)

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

PRIČA O VIŠEGRADU JUNSKOM BAJRAMU EPRUVETI I BROJU 1661!

Ko je stopirao „Aidu“ na RTS?