in

“UČITELJICA JE REKLA: ONA PONEKAD PREBIJE NEKO NAŠE DIJETE” Otac djevojčice tvrdi da je njegova ćerka žrtva zlostavljanja – “NJENI RODITELJI SU PRETUKLI MOJU SUPRUGU”

“U martu 2022. godine, u razred moje ćerke koja je tada bila četvrti razred, došla je nova učenica T. D. Ona je verovatno navikla da bude bitna u društvu u školi iz koje je došla, pa je odmah po dolasku počela da maltretira svu decu koja su manja od nje, kako fizički tako i verbalno.

Nasilje je trajalo u martu, aprilu i maju, a mi to nismo ni znali.” Ovim rečima za “Blic” započinje ispovest otac čija deca već mesecima trpe nasilje u Osnovnoj školi “Miloje Vasić” u Kaluđerici.

Prema njegovim rečima, učiteljica T. V. je novu učenicu prestavila rečima: “Ona ponekad prebije neko naše dete, ali joj deca ubrzo oproste i sve se lepo nastavi”.

– Na prvom roditeljskom sastanku koji smo imali nakon korona virus perioda kada se nastava održavala onlajn, napokon smo se sreli sa učiteljicom T. V. da porazgovaramo o uspehu dece koja završavaju četvrti razred. Ona je nakon izlaganja uspeha svakog đaka, roditelje izvestila o dolasku novog đaka i tada nam je rekla: “Došla nam je nova učenica, ona ponekad prebije neko naše dete, ali joj deca ubrzo oproste i sve se lepo nastavi”. Ona je to nama rekla kroz smeh kao da je to šala – kaže otac i dodaje da su to zanemarili jer nisu znali da je deci zaprećeno od strane nasilnika da ćute što su tek kasnije saznali.

On je potom ispričao da je njegova mlađa ćerka A. I. bežeći od nasilnika zamalo izgubila život.

– Vraćajući se sa treninga odbojke u školi, moja deca i još dve devojčice, bile su praćene, gurane niz stepenice, polivane vodom iz flašica, gađane kamenjem u glavu zbog čega bežale vidno istraumirane i uplakane. Zbog tog bežanja, moja mlađa ćerka A. I. umalo da bude pregažena, ali je srećom, moja supruga stigla i zaustavila vozača na vreme. Ona je deci nasilnicima rekla da su bezobrazni i da se sklone od moje dece i njihovih drugarica što su oni i učinili – rekao nam je zabrnut otac.

Kako objašnjava, nakon toga je sa suprugom pokušao da kontaktira roditelje dece, međutim, odgovora nije bilo.

– Samo dva dana nakon što su naša deca maltetirana, supruga i ja dobijamo audio pretnju preko telefona koju i dalje čuvamo kao dokaz. Naime, majka T. D. čija su deca T. D. i L. D. poslala nam je preteću poruku da će prebiti moju suprugu S. I. – rekao je za “Blic” otac.

On navodi da su potom obavestili rukovodstvo škole o problemu i tim za nasilje, te da su svi bili predupređeni za nasilje kao i učiteljica T. V. koja nije odreagovala.

– Par dana nakon pretnje koju smo dobili, deca su imala organizovanu priredbu za opraštanje od učiteljice i s obzirom da nisam mogao da prisustvujem zbog obaveza na poslu, otišla je samo moja supruga. Tog dana sam obavestio učiteljicu T. V. da je majka T. D. pretila mojoj supruzi da će je prebiti i da obrati pažnju i da ih razdvoji. Ona mi je u telefonskom razgovoru rekla da se ne brinem, međutim, ona je uradila sve suprotno, kao da je bilo namerno. Postavila je moju suprugu, majku T. D. i njenog muža da sede do moje supruge, tako da je ona bila u sredini – kaže otac i dodaje da je njegova supruga tada neprekidno dobijala pretnje.

– Za vreme priredbe, oni su pretili mojoj supruzi tako što su joj stiskali rame i šaputući na uvo joj pričali da je bolje da se iselimo kao porodica iz Kaluđerice jer će nas oni pobiti i baciti bombu na kuću. To je rekao suprug T. D. – objašanja on.

Kako objašnjava, njegova supruga se tada potresla i plačući sa mlađom ćerkom izašla ispred škole , te ga pozvala da dođe po njih. Nakon razgovora, fizički su je napali roditelji T.D.

– Moja supruga, S. I. se jako potresla i plačući zajedno sa mlađim detetom sa kojim je došla na priredbu starijeg deteta, izašla je na vrata škole i plačući me pozvala na telefon i rekla mi da dođem jer se plaši. T. D. i njen suprug su pratili moju ženu i ispred škole je, naočigled zaposlenih u školi, roditelja koji su izašli napolje i video nadzora, pretukli zajedno sa mojim maloletnim detetom A. I. koje je neprestano plakalo i treslo se naredna dva sata dok nismo stigli u Dečiju bolnicu “Tiršova”. Kada sam stigao kolima do škole, T. D. i njen suprug su pobegli a ja sam pozvao policiju – rekao je otac.

On je naveo da je tada sačinjen zapisnik od strane MUP-a koji nikada nisu ni videli.

– Rečeno nam je da će se razmotriti kakvi su elementi krivičnog dela da bi se dalje reagovalo – dodaje.

Oni su, prema njegovim rečima, pozvani na saslušanje u policijsku stanicu, gde se jedna zaposlena u školi samovoljno prijavila da svedoči u korist njegove supruge.

– Navela je da su kamere zabeležile nasilje nad mojom suprugom, a da li je MUP pokupio materijal iz škole, ne znamo – kazao je otac.

Kako objašnjava, nakon toga nije prestalo sa maltretiranjem njegove dece, već se nasilje čak postalo učestalnije.

– Devojčici T. D. se pridružila i njena sestra L. D. i A. G. One su nastavile sa huliganstvom, a mi smo svaki slučaj prijavili rukovodstvu škole – rekao je on.

Prijavila žrtvu kao nasilnika

Kako otac devojčica objašnjava, poslednje što se dogodilo jeste da je dečaka niz stepenice gurnula T. D. koja je potom otišla kod pedagoga da prijavi žrtvu kao nasilnika.

– Poslednje što se dogodilo jeste da je jedan dečak gurnut niz stepenice od strane T. D. On je tada zadobio teške telesne povrede, a učenica je, kako bi izbegla posledica, nakon toga otišla kod pedagoga i prijavila svoju žrtvu kao nasilnika. Ona je tako sebi napravila alibi, a to sam čuo od majke dečaka, što je dokaz da moja deca nisu jedine žrtve – rekao nam je on.

“Prebiću te ako budeš dirala moju T.”

Poslednji put kada je otac otišao u MUP je bilo pre mesec dana kada je njegova ćerka dobila niz povreda od strane tri devojčice, ali i nakon što je njegova starija ćerka dobila pretnje od majke T. D.

– Mlađoj ćerki su pretili da nikome ne govori, a starijoj ćerki je majka T. D. pretila tako što je kroz prozor automobila, dok je bila pristuna njena ćerka, rekla: “Slušaj, prebiću te ako budeš dirala moju T. i bolje bi ti bilo da te roditelji ispišu sa treninga odbojke da ne budeš sa mojom T. na treningu”. Sutradan sam obavestio školu i MUP i podneo prijavu, međutim, i dalje nema pomaka – rekao je otac.

Ovaj zabrinuti otac navodi da i dan danas dobija preteće pozive i poruke od majki A. G. i T. D.

– Ne želim da razbuhtim nasilnika sada kada sam u strahu za bezbednost mene i moje porodice – rekao je on za “Blic”.

“Roditelji ne žele da spreče nasilje, već ga i sami čine”

Otac devojčica objašnjava da direktor škole u koju njegova deca idu čini sve što je u njegovoj moći, ali i dalje nasilje ne prestaje.

– Razumem da on ne može da izbaci decu iz škole jer je to osnovno obrazovanje niti ja to želim. Jedino što želim jeste da moja porodica ne trpi nasilje i da se tome stane na put. Pokušao sam da komuniciram sa roditeljima dece, ali oni ne žele da se situacija smiri već i sami čine nasilje. Umesto da moja deca imaju lepe uspomene na osnovnu školu, mi ih šaljemo plašeći se za njihovu bezbednost – rekao je on.

“Škola je upoznata sa slučajem”

“Blic” je kontaktirao direktora škole “Miloje Vasić”, Nebojšu Trifić koji je rekao za “Blic” da škola upoznata sa ovim slučajem.

– Kada se radi o toj učenici, škola je upoznata sa tim slučajem, sarađujemo sa roditeljima, nad devojčicom T. D. se vrši pojačan nadzor. Radimo sve u sklanu sa zakonom – rekao je Trifić.

Pre manje od mesec dana prijavljeno nasilje u školi

U Osnovnoj školi “Miloje Vasić” u Kaluđerici, 27. sepmtebra 2022. godine fizički je napadnut učenik prvog razreda A. D. tokom velikog odmora.

Na njega su navodno nasrnula tri učenika starijih odeljenja i maltretirala ga u toaletu tako što su mu, prema prvim informacijama, gurali glavu u WC šolju, udarili njegovom glavom o zid toaleta i oborili ga na pod.

Međutim, ubrzo se oglasilo Ministarstvo prosvete i za medije reklo da su obavešteni o slučaju, te da se u izvešaju direktora navodi da je događaj u javnosti predstavljen sa obiljem netačnih informacija.

“U izveštaju direktora, koji je dostavljen Ministarstvu, navodi se da je događaj u javnosti predstavljen sa obiljem netačnih podataka i da niko nije gurao glavu učenika prvog razreda u wc šolju, ali potvrđuje da je bilo gurkanja među učenicima u toaletu. U toku je proces prikupljanja informacija, utvrđivanje identiteta učenika koji su bili učesnici u incidentu. Biće izvršen uvid u snimak video nadzora, a uključena je i policija. Tim za zaštitu od nasilja će u skladu sa prikupljenim informacijama preduzeti dalje mere i aktivnosti. Za učenika koji je pretrpeo nasilje biće izrađen operativni plan zaštite. Roditelji učenika su odmah bili obavešteni o situaciji koja se dogodila i učenik nije povređen i danas je redovno pohađao nastavu”, poručili su iz Ministarstva.

Takođe se navodi da dete nad kojim je nasilje počinjeno, nije zatražilo lekarsku pomoć. Prema nezvaničnim informacijama, navedeni događaj nije prijavljen PS Grocka, ali je policija nakon pisanja medija obavila razgovor sa direktorom škole, koji je na razgovoru rekao da je incident u školi bio manjeg značaja.

(Blic)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Novo gomilanje ruskih snaga: Šta se dešava na granici Bjelorusije s Poljskom?

Čakar debitovao pobedom: Novi Pazar među 16 najboljih timova u Kupu Srbije