in

UBIO ŽENU, BACIO JE U SEPTIČKU JAMU I PRIJAVIO NESTANAK: DOBIO 34 GODINE ZATVORA

Zoran Buila (51) zvani Barikada 24. jula 2019. u porodičnoj kući u Petrovcima kod Vukovara nožem je ubio suprugu Anicu (46) koja mu je nakon svađe rekla da više s njim neće imati spolne odnose.

  • Ubio sam je jer mi je došla “žuta minuta”, ali nisam je maltretirao, prijetio joj da ću je ubiti niti ju tukao niti je ranije zlostavljao psihički i fizički – rekao je na suđenju Zoran Buila (51), iz Petrovaca kraj Vukovara, piše 24 sata.

Ženu je ubio nožem nakon što mu je rekla da više neće imati spolne odnose s njim. Nepravosnažno su ga osudili na 34 godine zatvora.

Nakon ubistva truplo je zamotao u dvije deke oblijepljene selotejp trakom. Mislio je iskopati rupu u dvorištu ali je sve bilo tvrdo te ju je stavio u kolica i ubacio u septičku jamu koja se nalazi u dvorištu.

Nakon sedam dana išao je vidjeti što se događa i ugledao je da truplo pluta. Razmišljao je, rekao je, šta da napravi i tada je vidio jednu šipku kojom je gurao tijelo dole, zatim zatvorio poklopac, stavio mrežicu da zečevi ne bi upali unutra i stavio salonit ploče.

Slao je poruke da zavara trag

Nakon toga je odlazio motorom u Jankovce i Vukovar i sam je sebi slao poruke umjesto nje jer su je tražila djeca, a nije znao šta im reći, zašto se javlja njemu, a ne javlja njima. Tako je znao ponekad u kafiću sjediti i slati poruke kao da ih je ona poslala, a o tome nije nikome ništa govorio, pa ni svojim sinovima.

Zbog ubistva iz bezobzirne osvete Buila je na Županijskom sudu u Vukovaru nepravosnažno osuđen na 34 godine zatvora.

  • On je zapravo priznao počinjenje krivičnog djela, a kao razloge zašto je to učinio naveo je da mu je supruga uskraćivala seksualne odnose, odnosno otvoreno mu je rekla da s njim ne želi imati seksualne odnose, nije obavljala kućanske poslove kako je on smatrao da bi ona trebala obavljati, već je bila samo na internetu ili bi izbivala iz kuće – navelo je sudsko vijeće u presudi.

S vremenom se to nakupljalo da bi ga kritične prilike, prema njegovim riječima, supruga napala žaračem koji joj je istrgao iz ruke, a potom je tri puta ubo nožem u tijelo. Nadalje u svojoj odbrani je naveo da je ostavio nož u tijelu, popio kafu, zapalio cigaretu i razmišljao o tome šta mu je dalje činiti. Također, odbranu optuženika u dijelu u kojem on priznaje počinjenje krivičnog djela potvrđuju i materijalni dokazi, zapisnik o uviđaju, zapisnik o obdukciji, sudsko medicinsko vještačenje koje sud u cijelosti prihvaća jer njihova vjerodostojnost ničim nije dovedena u pitanje.

  • Optuženik je bio svjestan počinjenja krivičnog djela i htio je njegovo počinjenje, a njegova uračunljivost kako je to vještak naveo bila je bitno smanjena. Kod izricanja presude sud je od olakšavajućih okolnosti imao u vidu da je Buila do sada neosuđivan i da je bio bitno smanjeno uračunliiv, dok je kao otežavajuću okolnost imao u vidu način na koji je optuženik pokušao prikriti počinjenje krivičnog djela, bacio je mrtvo tijelo svoje supruge u septičku jamu i svima koji su pitali gdje je ona odgovarao je da ne zna, a vrlo dobro je znao – navelo je sudsko vijeće u obrazloženju presude.

Uvjeravao sud da je sama kriva

  • Iako je optuženik u svojoj odbrani rekao da se kaje zbog učinjenog, njegovo kajanje sud nije uzeo kao olakšavajuću okolnost jer je u svojoj odbrani, u dijelu u kojem je govorio o razlozima zašto je ubio svoju suprugu, zapravo loše govorio o njoj pokušavajući uvjeriti sud da je ona kriva zbog tog što ju je ubio. Primjera radi, naveo je da ona tog trenutka nije bila u kući do svega toga ne bi došlo, da je imala ljubavnike, da nije brinula o kući i da mu je zbog svega toga došla “žuta minuta” pa ju je zbog toga ubio. Imajući u vidu navedeno sud smatra da će izrečenom kaznom biti ostvarena svrha generalne i specijalne prevencije- zaključilo je sudsko vijeće.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Objavio sandzaklive

Ahmed Mavrić na Omladinskom šampionatu Evrope u boksu

Dodik u Budimpešti: Vi u Evropi niste razumjeli nas Srbe, stali ste na stranu onih drugih (muslimana)