in

U Sandžaku se vodi negativna kampanja protiv nastave na bosanskom

Novopazarska nevladina organizacija Lokal medija plan celu prošlu godinu posvetila je promociji nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku, a poseban osvrt su imali na opštinu Prijepolje, gde se samo u OŠ “Svetozar Marković”, u selu Brodarevo, realizuje nastava na bosanskom jeziku.

Predsednica ove nevladine organizacije Sajma Redžepefendić kaže da su maternji jezik Bošnjaka promovisali kroz medijske sadržaje.

Napravili su priču o devojci, koja je u prvim generacijama, kompletno osnovno i srednje obrazovanje završila na bosanskom jeziku. Bila je učenik/ica generacije u novopazarskoj Medicinskoj školi i onda “bez problema nastavila studiranje u Beogradu, gde joj niko nije postavljao pitanje zašto je prethodno školovanje završila na maternjem, bosanskom, jeziku”.

Tokom reaizacije projekta bilo je razgovora sa učenicima, njihovim roditeljima i predavačima, a u OŠ “Svetozar Marković” snimljeno je izvođenje časa bosanskog jezika.

„U toj opštini smo naišli na nezainteresovanost roditelja za nastavu na bosanskom jeziku. Pokušali smo da promovišemo pozitivne strane te nastave, da predstavimoono što deca izučavaju. Bošnjačka deca, prvi put, u sistemu obrazovanja u Srbiji imaju pravo da izučavaju književna dela sandžačkih pisaca, da uče istoriju I muziku ovog kraja“, objašnjava Redžepefendić.

Autopijac.com

Projekat je pokazao da se “nepotrebno vodi kampanja protiv nastave na bosanskom jeziku”.

„Ti đaci imaju više gradiva za učenje od onih koji se obrazuju na srpskom jeziku, ali je dobro da znaju više o sebi. Ohrabruju tvrdnje i nastavnika i učenika da nastava na bosanskom jeziku nije put razdvajanj, već spajanja dece u školama“, istakla je Redžepefendić i za ovu godinu najavila nastavak projekta.

Realizaciju projekta “Promocija nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku”, prošle godine, finansijski je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Obrazovanje na bosanskom jeziku uvedeno je u redovnu nastavu školske 2013/2014.

Izvodi se u 26 osnovnih i deset srednjih škola, uglavnom u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Prema podacima BNV-a, ove školske godine u prvi razred je upisano 2.087 đaka prvaka, od kojih 1.361 nastavu pohađa na bosanskom jeziku, a 726 na srpskom jeziku.

Danas

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Posle sedam godina zabrane predstava „Beton mahala“ ponovo u Nov

Ako se BiH nije mogla “razbucati” u ratu, kako će sada!?