in

U Sandžak stigla druga grupa hafiza iz Turske

Oni će biti raspoređeni u gradovima širom Srbije na period od pet godina a biće angažovani kao imami i profesori u školama Kur’ana i obrazovnim ustanovama pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije

Foto: Aleksandar Nićiforović – Anadolu Agency 
U okviru saradnje Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), u Novi Pazar je danas doputovala druga grupa od devet hafiza iz Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni će biti raspoređeni u gradovima širom Srbije na period od pet godina a biće angažovani kao imami i profesori u školama Kur’ana i obrazovnim ustanovama pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije.

“Danas smo imali čast da primimo grupu od devet hafiza. Oni će biti raspoređeni u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Boru, Beogradu, Nišu i Malom Zvorniku. To je velika čast za našu zajednicu ali je to nemerljiva korist za džemat. Vjerujući ljudi, namazdžije, znaju ko ima najveći hak, pravo, da bude u mihrabu. Mi smo dobili hafize koji su vrhunski učači Kur’ana. Na Islamskoj zajednici Srbije sada je obaveza da obezbedi i organizuje dobar verski život naših džematlija. To je prioritet kojim se mi bavimo i koji uspešno obavljamo već nekoliko poslednjih godina. Džemati su jako obradovani i hafizima koje smo primili pre pola godine. Danas smo imali čast da prvi put dobijemo jednu hafizu, mualimu. Njena misija će biti da nauči naše hanume da podučavaju decu u mektebima, koje će znati direktno da prenesu stručan plan i program rada za decu uzrasta do pred polazak u školu. Sve ovo su velike stvari”, rekao je reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji Sead ef. Nasufović.

Autopijac.com

Nasufović je istakao da je na veliku radost vernika saradnja sa Diyanetom intenzivirana, a ogleda se u ovakvim i sličnim aktivnostima i projektima.

“U Edirneu smo učestvovali na Konferenciji islamskih zajednica Balkana, učestvovali smo kao jedina Islamska zajednica sa prostora Republike Srbije. Više nikome ne dokazujemo da smo jedina tradicionalna verska zajednica muslimana Republike Srbije, naša saradnja i razvoj kroz Diyanet i Muslimansku svetsku ligu – Rabitu to pokazuje”, dodao je reis Sead ef. Nasufović.

Tokom današnjeg susreta kojem je prisustvovao i savetnik za verska pitanja Diyaneta Republike Turske pri ambasadi u Srbiji, muftija sandžački Senad ef. Halitović i njegov zamenik mr Muhamed ef. Demirović, upoznali su hafize iz Turske sa planom aktivnosti i time u kojim će ustanovama, džamijama i gradovima obavljati svoja zaduženja.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Habib Nurmagomedov besplatno reklamirao Bosnu i Hercegovinu

(VIDEO) Samohrana majka sama izgradila kuću po puputstvu sa youtube-u, djeca joj pomagala