in ,

U Prištini stručnjaci za bezbjednost upozoravaju na „eskalaciju“ na Sjeveru i „opasnost“ od Srbije

Nakon što je Kosovska policija saopštila da su na njeno vozilo koje je kontrolisalo zatvoreni put u mestu Šarpelj kod Jarinja, nešto posle tri časa ujutru, u dva navrata bačena pirotehnička sredstva, kosovski ministar unutrašnjih poslova obišao je i Jarinje i Brnjak. Izbrojao je, kako je saopštio, pet uzastopnih napada na policijske službenike na Sjeveru proteklih dana.

„Obišao sam pogranične prelaze Jarinje i Brnjak – Šarpelj gdje se sinoć dogodio napad, kao i Izvor u Trebićima, gdje naša pogranična policija prati blokadu puteva na kojima je ranije bio šverc. I pored 5 uzastopnih napada na policijske službenike, njihov rad se nastavlja istim intenzitetom i sa povećanom budnošću“, naveo je Đeljalj Svečlja (Xhelal Sveçla).

Kaže da su u ranim jutarnjim satima vozila kosovske pogranične policije „napale kriminalne grupe – sa eksplozivnim napravama“.„Napad se dogodio dok su policajci provjeravali krijumčarske rute koje smo zatvorili. Zdravstveno stanje policijskih službenika je dobro i nema materijalne štete. Nastavljamo da se zajedno i sa maksimalnom posvećenošću borimo protiv svake kriminalne grupe koja nezakonitim aktivnostima ugrožava bezbjednost naše zemlje“, naveo je Svečlja u saopštenju

Svečlja je u Prištini zajedno sa direktorom policije Samedinom Mehtemijem održao vanrednu konferenciju za medije, saopštivši da je u poslednja tri dana došlo do serije napada na kosovske policijske snage na Sjeveru Kosova. Mehmeti je tvrdio da su napadi došli sa srpske teritorije. Istu tvrdnju naknadno su iznijeli i Predsedništvo Kosova i kosovski premijer, a danas i kosovski ministar kulture Hajrula Čeku. Aljbin Kurti je takođe pozvao Srbiju da se „distancira od nasilnih terorističkih napada” na policiju, a slično je poručio i Čeku u kratkoj tviter polemici sa Petrom Petkovićem.

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Prištinu da se uzdrži od „neodgovornih spekulacija jer bi to moglo da ugrozi stabilnost na terenu“.Reagovali su i američki ambasador na Kosovu i EU, koji su osudili incidente na Sjeveru i pozvali strane da izbjegavaju „nepotrebne spekulacije“.Međutim, i za najnoviji noćašnji incident sa bacanjem pirotehničkih sredstava na policijski automobil, Kosovska policija navodi da je „osnovana sumnja da su sredstva ispaljena sa teritorije Srbije“.Kosovski mediji već danima obiluju naslovima o nestabilnom Sjeveru i navodnoj prijetnji od strane Srbije i Rusije za bezbjednost regiona i Kosova. Tako je Koha, u tekstu i prilogu podsjetila na ono što je opisala kao „bitke na sjeveru zemlje“ a Sjever opisala kao višegodišnje „vruće ognjište“.„Od posleratnog perioda, kosovska policija i dalje je meta na Sjeveru koji naseljavaju Srbi“, piše u uvodu teksta, u kojem su izlistali incidente: od paljenja Jarinja i Brnjaka nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, preko ubistva policajca Envera Zumberija, podsjećanja na davljenje albanskih dečaka i pogibije Albanaca u etničkom nasilju protiv Srba, do bacanja bombi na kancelarije kosovske opštine Zubin Potok i druge prostorije u Zvečanu, opiranja za tablice, itd.

U izvještaju Koha je pribavila mišljenja kosovskih stručnjaka za bezbjednost u kojem listom upozoravaju na opasnost od Srbije i Rusije za navodni plan izazivanja sukoba i sa sigurnošću predviđaju „eskalaciju“ na Severu. Niti iz Beograda, niti od strane Srpske liste, nema značajnijih reakcija na najnovija dešavanja, ali ni na ove optužbe.

koSSev

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

KAKO NAS VRIJEĐAJU – SDP i Mahmutović beže od odgovornosti

Eksplodirao autobus u Turskoj