in

U ovom dijelu Pešteri čak minus 30! (FOTO)

Ledeno je jutros na Pešterskoj visoravni, najhladnije jutro ove zime. U Karajukića Bunarima, u meteorološkoj stanici jutros u sedam izmereno je minus 30,4 stepena, u Sjenici je temperatura pala na minus 25.

– Nema pravog mraza dok živa u termometru na padne na minus 30 i više stepeni. E, tada je teško, ali, ne kukamo, nego se borimo, navikli smo. Tada smo po ceo dan, uglavnom u kućama, napolje ide samo ko mora, da nahrani stoku, da očisti prtinu, da donese drva u kuću. Vatra se u kući loži po ceo dan i noć, ali, ni to ponekad nije dovoljno, nego se desi da zaledi voda u kućama, tada bude baš teško.

Najveći problem tada je, za one koji moraju, da se upali motor na kolima, sastavljamo više akumulatora koje držimo u kući kraj šporeta. Još gore je kad se desi da danima temperatura ne pralazi minus 15 ili 20 stepeni, kao što je bilo ne tako davno, oko Božića 20017. godine – priča Radoje Kuč, meštanin sela Doliće kraj Karajukića Bunara, na samom kraju Pešterske visoravni.

Autopijac.com

Baš u Karajukića Bunara, na destak kilometara od Radojeve kuće, krajem januara 2006. godine, izmereno je minus 39,6 stepeni, neki meštani tada su pričali da su izmerili minus 41 stepen, što je najniža ikada izmerena temperatura u Srbiji, ali, ne zna se da li je taj rekord i zvanično priznat, odnosno da li je to merenje obavljeno po standardima struke da bi se priznalo kao rekord.

Kao zvaničan rekord za bivšu Jugoslaviju, Srbiju, vodi se temperatura izmerena 26. janura 1954. godine kada je u Sjenici bilo minus 38,4 stepena. Januara 2006. godine skoro punih mesec dana u ovom kraju Srbije bili su neverovatni mrazevi, a temperatura je tokom tog meseca tek par puta prešla nulti podeok, veći deo meseca živa u termometru pokazivala je između minus 15 i minus 30 stepeni.

Sulejman Muftarević, legenda meteorološke službe u Srbiji, svojevremeno je potpisniku ovih redova pričao da je 14. janura 1985. godine kod Pošte u Sjenici, njegov termometar izmerio neverovantih minus 40,4 stepena, ali je taj rekord do danas ostao kao nezvaničan. (Sandzakpress)

Report

Šta misliš o ovome?

-1 Points
Upvote Downvote

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

MUSA ĆAZIM ĆATIĆ: Kako su me zavodili mladi “Srpčići” |

Oprezno tokom vožnje, prilagoditi brzinu zimskim uslovima