in

Tripković priznao krivicu za silovanja u Foči 1992. godine, izrečena mu kazna

Novica Tripković (1947), optužen za zločine protiv čovječnosti silovanjem dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje su bile zarobljene, a zatim nezakonito zatvorene na području Foče, u prisustvu advokata je priznao krivicu za ovo krivično djelo počinjeno u avgustu 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

– Sporazumnim priznanjem, optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH. Prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH je obavilo razgovore s oštećenim, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma – dodaje se u saopćenju.

Navedeno je da je Sud Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja, prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, koju je objedinio s postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Autopijac.com

Kako je ranije objavljeno, Tripković je ranije osuđen u dva predmeta. Sud BiH osudio ga je na osam godina zatvora u junu 2011., nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče, odnosno silovanja i zlostavljanja oštećene A-1 te ubistva Vejsila Delića.

Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora jer je 1. augusta 1992. ili približno tog datuma, i pored protivljenja stražara, s maloljetnim djetetom i još jednim nepoznatim vojnikom ušao u školu u Kalinoviku, gdje su pretukli zatočenike Suada Hasanbegovića, Sejdu Kešu i Edina Biču. Prema presudi, od posljedica premlaćivanja podlegao je Kešo, dok su iz vatrenog oružja ubijeni Hasanbegović i Bičo. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.

Izvor:Saff

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Konačni rezultati parlamentarnih izbora u sjevernom Sandžaku

U Novom Pazaru prikupljene 42 jedinice krvi