Toma otvorio gradiliste pa otisao a za njim i masine

Svi nacionalni mediji prošle nedelje preneli su vest da je u Kragujevcu počela izgradnja najmodernije kanalizacije. Gradilište u naselju Beloševac lično su otvorili ministar građevinarstva Tomislav Momirović i ambasadorka Kine Čen Bo. Međutiim, meštani za Nova.rs kažu da su odmah po njihovom odlasku, otišle i građevinske mašine i da se ne nazire početak radova.„Nisu stigli ni da se vrate u Beograd, a mašine su već sklonjene“, rekao je našem portalu jedan od meštana naselja Beloševac, koga je vest o izgradnji kanalizacije obradovala, jer ceo kraj decenijama koristi septičke jame.Na mestu gde je „otvoreno gradilište“ sad su ostale betonske cevi i info tabla na kojoj je kao datum početka radova upisan 19. novembar. A tog dana, slika u naselju bez kanalizacije, koje se nalazi na samo četiri kilometra od centra, bila je potpuno drugačija

„Kapitalne investicije, ulaganje u ekologiju, najmodernija tehnologija, milioni evra, pouzdan izvođač radova…“, prštale su izjave zvaničnika pred televizijskim kamerama i brojnim novinarskim ekipama na svečanom početku radova.Kako bi izjave bile što uverljivije, u pozadini su bile parkirane građevinske mašine oko kojih su šetali radnici u fluoresentnim prslucima. Među zvaničnicima koji su otvorili radove smenjivale su se pompezne i bombastične izjave o napretku koji će imati meštani.

Ministar Tomislav Momirović najavio je ekološke uslove kao u zemljama razvijene Evrope. Ambasadorka Čen Bo pohvalila kinesku firmu koja izvodi radove i zahvalila ministru na ‘‘poverenju u kineske kompanije‘‘, a gradonačelnik Nikola Dašić, pragmatično izjavio da je prvih 40 kilometara kanalizacije već isprojektovano.Kompletan performans koji je toga dana izveden pred meštanima i novinarima podsetio je na brojne scenografije koje viđamo u finišu predizborne kampanje, iako je do izbora ostalo još pet meseci.Meštani negoduju, razočarani su, sumnjaju da su obmaniti, ali čini se i da zadržavaju malo nade, pa ne žele da govore javno. Kako kažu, ne bi voleli da se‘‘vlast predomisli, pa da izgradnju kanalizacije započne u nekom drugom naselju‘‘.

Ljubomir objašnjava da svi u tom delu grada decenijama koriste septičke jame, a u kanalizaciji su videli konačno rešenje probleme sa čestim izlivanjem otpadnih voda.„Ako su već bili i slikali se, onda će valjda i da vrate mašine“, dodao je u prolazu ovaj meštanin.Jedna od retkih koja je pristala da se fotografiše i prokomentariše najavljene radove je Milena Zorbas. Ona je izrazila sumnju da će kanalizacija stići do svih kuća.

„Ja živim u sporednoj ulici, a ovde je kako vidite brdo. Ne znam kako su zamislili da kopaju, moraće preko njiva. Mnogi su izveli septičke jame u potok i to nas sve zagađuje“, zabrinuta j ona.Mlađi meštanin sumnja da će se radovi odugovlačiti i da je navodni početak bio samo propaganda.„Ako je ovako počelo, ko zna kada će da završe. Jedva smo se izborili za asfalt koji smo dobili pre nekoliko godina, a sada kada to raskopaju, pitanje je da li će da vrate kako je bilo, a mi ćemo ponovo da gazimo blato“, kaže on.

U Gradskoj upravi u Kragujevcu, kratko nam je rečeno da je ‘‘Grad ispunio svoj deo obaveza, uradio KT planove i projekat‘‘ i za dalje odgovore uputili nas na izvođače, odnosno kinesku kompaniju CRB (China Road and Bridge Corporation). Ni u toj kompaniji nisu bili mnogo rečiti. U odgovoru na naš mejl, kratko su napisali „da sve ide svojim tokom“, te da prate istrukcije svojih poslodavaca iz Ministarstva građevinarstva, uključujući i saradnju s medijima.Konkretna pitanja o radovima, poslali smo i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijoj zvančinoj stranici je udarna vest upravo o početku radova u kragujevačkom naselju Beloševac, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts