in

Testirali smo električni Peugeot e-2008 Allure Business: Struja mu godi, ali zima baš i ne

Autopijac.com

 Novog normalnog u Peugeotu su, čini se, postali svjesni prije nego je pandemija korone promijenila našu svakodnevicu i taj pojam zacementirala kao opće poznatu stvar. U slučaju francuske tvrtke, doduše, taj pojam nema baš nikakve veze s ovom globalnom pošasti, već s nečim sasvim drugim – elektrifikacijom.

U Peugeotu, naime, već neko vrijeme smatraju da su elektro verzije zapravo „normalne“ izvedbe, pa tako vjeruju i da se po ničemu ne trebaju razlikovati od „standardnih“. Dobar primjer za to je e-2008, šarmantni, strujom pokretan gradski SUV rastegnut na 431 cm, na prvu po ničemu različit od onih pokretanih benzincima i dizelašima.

Baš kao i manji e-208, i on mami poglede skladnom, no u praksi nepotrebnom prednjom maskom s otvorima za dovod zraka, dok teško primjetnu razliku donosi tek na više mjesta ugravirano slovo „e“, izostanak ispuha i prigodni naplaci od 16 cola.

Razlika je, međutim, primjetna u vožnji. Zbog litij-ionskih baterija kapaciteta 50 kWh električni e-2008 na vagi broji priličnih 1548 kg, i ta se masa osjeti za upravljačem – više pri samom kretanju, a manje u zavojima kada promišljen raspored baterija u podnici niti najmanje ne remeti stabilnost karoserije. No, to ne znači da francuskom električaru nedostaje „špirita“. Uz živahni elektromotor od 136 KS i 260 Nm osigurane su primjerene performanse, posebice kad vozač izabere program Sport (nude se još Normal i Eco).

Do stotke se tako može stići za kratkih 9 sekundi, a sva je prilika da bi i maksimalna brzina bila reprezentativnija kad ne bi bila elektronski ograničena na 150 km/h. Tko voli žustriju vožnju i tu će tako doći na svoje, no nastup je općenito ipak skromniji nego u slučaju manjeg, gotovo 100 kg lakšeg i znatno aerodinamičnijeg e-208 u koji se ugrađuju isti elektromotor i baterijski sklop.

On do stotke stiže za osjetno kraćih 8,1 sekundu, no razlika je još izraženija u dosegu. S „do vrha“ napunjenim baterijama gradski električar može proći i preko 300 km, dok nam putno računalo kod e-2008 niti jednom nije pokazalo doseg veći od 260 km. To, doduše, djelomično ima veze i s dobom godine. Gradski e-208, naime, testirali smo još u rujnu kad se prosječna temperatura nije spuštala ispod petnaestak stupnjeva, dok nam je e-2008 na test stigao usred ciče zime, u trenutku kad temperatura tek rijetko i prilično bojažljivo prelazi ništicu.

Niske temperature, primijetili smo, nepovoljno utječu i na samu brzinu punjenja baterija. Kad smo e-208 priključili na brzi punjač od 50 kW u 36 minuta dopunili smo bateriju s 30 kWh i došli do struje za dodatnih 193 km. S druge strane, na istoj punionici i u minutu istom vremenu punjenja u e-2008 smo usred zime uspjeli nagurati tek skromnih 14,7 kWh i povećati doseg za nešto manje od 100 km.

Autopijac.com

Priključak za punjenje smješten ispod poklopca koji inače skriva otvor spremnika goriva pritom je na tragu spomenutog u uvodu, odnosno ideje da se električne izvedbe upadljivo ne razlikuju od „standardnih“. A na istom tragu je i izgled unutrašnjosti, gdje su kvaliteta materijala i sama preciznost izrade na visokoj razini kao što je inače slučaj kod 2008 (Peugeot je tu napravio zbilja značajan iskorak u posljednjih nekoliko godina). Bitnih razlika nema niti u dizajnu, za čiju je izvedbu Gilles Vidal pokupio niz nagrada.

I tu pogled prvo pada na digitaliziranu instrumentnu ploču i-Cockpit, koja se sad već tradicionalno gleda preko minijaturnog, sportski podrezanog upravljača. Razlike? Prikaz informacija na i-Cockpitu, kao i na središnjem zaslonu koji uz doplatu raste i do dijagonale od 10 inča bogatiji je nego inače, te donosi niz informacija vezenih uz stanje baterija. Osim toga, na središnjem stupu tu je ručica kakva inače u Peugeotu dolazi s 8-stupanjskom automatikom. Njome se, međutim, u ovom slučaju upravlja bestupanjskim mjenjačem, odnosno reduktorom.

Cijena? Bogato opremljen e-2008 nudi se od 272.590 kuna, što nije malen novac. Ipak, uz državne poticaje od 70.000 kn koji su ponovno pred vratima sve skupa ipak izgleda prihvatljivije.

e-2008 50 kWh 136

TEHNIČKI PODACI

Motor       električni, sinkroni

Snaga       100 kW/136 KS pri 3700/min

Moment       260 Nm pri 300-3700/min

Baterija       litij-ionska, 55 kWh

Doseg       320 km

Dimenzije       430x177x153 cm

Osovinski razmak       261 cm

Prtljažnik       405 litara

Gume       215/60 R17

Masa       1548 kg

Jamstvo       5 godina/100.000 km

Jamstvo na bateriju       8 godina              160.000 km

MJERENJA

Najveća brzina       150 km/h

0-100 km/h       9 sekundi

Prosječna potrošnja       17,8 kWh/100 km

Cijena 284.590 kuna

S doplatama 291.000 kuna

Serijska oprema Allure Business – vautomatska klima • alu-naplaci od 16 cola • multimedija sa zaslonom od 7 inča • 4 USB priključka • 3D instrumentna ploča • kamera za pomoć pri vožnji unazad • el. podesivi, grijani i preklopivi retrovizori • el. stakla • senzor kiše • multifunkcionalni upravljač u koži • stražnji parkirni senzori • prednja i stražnja LED svjetla • Paket Sigurnost • kabel za punjenje na 230V • pretvarač od 11 kW •

Doplate • metalik lak • 3D navigacija sa zaslonom od 10  inča  • Ukupno 6410 kn

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Do lustera u pet koraka: Ana-Marija Percaić pokazala je da izrada rasvjetnog tijela ne mora biti komplicirana

Dvoje kreativaca osmislilo je siguran zaklon za ljubimce: Inovativna kućica štiti od kiše, snijega i vjetra