in ,

TEŠKA SRAMOTA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Odlikovala Vojislava Šešelja ordenom Svetog vladike

blank
Foto: Srpska radikalna stranka

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, saopćeno je iz Srpske radikalne stranke.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u saopćenju, tom prilikom poručio da mu je “pripao deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Autopijac.com

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan“ primi ovo visko crkveno odlikovanje, dodaje se u saopćenju.

Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podijeljene, zavađene na krv i nož“.

“Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je Šešelj.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Izvor: N1

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

U Čajniču obnovljena džamija koju su srbi u osamdeset godina tri puta srušile

Priboj / Strašna tragedija blizu graničnog prelaza Uvac – Mladić se vraćao sa svadbe i nastradao