in ,

Telenor najavio poskupljenje usluga, kako da raskinete ugovor bez penala?

Telenor je u ponedeljak obavestio svoje korisnike da će usluge tog operatera od 9. decembra poskupeti u proseku za oko 6,93 odsto.

“Hvala vam na dosadasnjem poverenju. U zelji da nastavimo sa transparentnim i otvorenim odnosom, obavestavamo vas da smo doneli odluku o povecanju cena nasih usluga od 9. decembra u proseku oko 6,93%”, stoji u poruci koji su dobili korisnici tog operatera.

Ova informacija izazvala je bes kod velikog broja korisnika, a Telenor ih je obavestio da ukoliko nisu saglasni sa najavljenom promenom, u skladu sa članom 107 Zakona o elektronskim komunikacijama imaju mogućnost da raskinu pretplatnički ugovor bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, i da to mogu da učine zaključno sa 8. decembrom ove godine u bilo kojoj njihovoj poslovnici.Predsednik Udruženja potrošača “Efektiva” Dejan Gavrilović u izjavi za portal Biznis.rs kaže da će građani koji su potpisali ugovore sa minimalnim periodom trajanja od 12 ili 24 meseca, a nisu uzeli nikakav uređaj moći da raskinu ugovor bez ikakvih penala.– Oni koji su uzeli uređaj biće dužni da ga ili isplate do kraja, po ceni koja je navedena u ugovoru, ili da ga vrate nazad. Mi ćemo savetovati potrošače da vrate urađaje nazad pošto Telenor inicira raskid ugovora, odnosno želi sebi da pribavi korist na štetu potrošača. Potrošač svakako ima pravo da vrati uređaj, pa neka mobilni operator vidi šta će sa tolikim brojem polovnih uređaja – navodi Gavrilović.

– To nije tačno, brojevi će moći da se prenesu ili u drugi paket, ko ostaje u Telenoru, ili kod drugog operatora ko želi da promeni, i tu nema nikakve dileme – dodaje Gavrilović

Kako kaže Gavrilović, “Efektiva” će i dalje nastaviti da se bavi ovim pitanjem. Rok za raskid ugovora je 30 dana, a narednih dana udruženje će izaći sa preciznim uputstvom sa zakonskim odredbama u kojima će potrošačima sve biti jasno.On ocenjuje da je ovo povećanje cena usluga nefer potez prema korisnicima i dodaje da će u narednom periodu pokušati da i kroz sudske sporove dokažu da trgovac, u ovom slučaju Telenor, nije imao pravo da poveća cenu.– Prihvatljivije bi bilo da su, recimo, doneli novi cenovnik za nove korisnike, a da za postojeće ostanu iste cene, pa kada istekne ugovor da se onda primenje nova tarifa, ili potpisuje nov ugovor sa novim cenovnicima. Iako svaki trgovac ima pravo da uradi tako nešto, verujem da će se preko sudskih sporova tražiti utvrđivanje činjenica da li je uopšte operator imao pravo da na taj način menja cene – zaključuje on

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

Trifunović: Jadna je ovo država, j***o vam Mladić mater

Grupa maskiranih huligana čuva Mladićev mural u Beogradu, puštaju nacionalističke pjesme