in

Tata i kćerka stvaraju prekrasan namještaj! Istarska tvornica temelji se na obiteljskoj tradiciji i velikoj vještini

Autopijac.com

Elegantne police, stolovi, konzole i biblioteke minimalističkog dizajna proizvedene u fabrici Tvornica u Bujama sjajan su primjer kako porodična tradicija utječe na moderan dizajn. Čak tri generacije Božića – djed Ivan, otac Edi i kći Jelena – uključeni su u izradu svog namještaja od masivnog drveta i metala, koji je u posljednje vrijeme sve traženiji.

Tata i mama su 25 godina vodili italijanski salon namještaja u Bujama

– Sve je počelo šezdesetih godina prošlog veka sa strukom u dedinoj radionici u porodičnoj kući. Iako danas više ne radi, dragocjeni su nam njegovi savjeti, kao i mašine koje još uvijek koristimo. Tata je od njega naučio sve o obradi metala, a drvo mu je hobi za cijeli život. Većina narudžbi rađena je po mjeri, pa tata ima veliko iskustvo u crtanju, dizajniranju i sastavljanju namještaja – kaže Jelena Božić, koja vodi web trgovinu i društvene mreže u porodičnoj fabrici i zajedno s ocem dizajnira proizvode i identitet brenda.

Pročitajte takođe: Recikliranjem starih predmeta Lara Antić i Hrvoje Prskalo stvorili su impresivnu oazu za kreativno stvaranje.

Prema Jeleninim rečima, fabrika je stvorena sasvim slučajno.

Desilo se da se moj deda povukao, a Jelena je bila na porodiljskom odsustvu sa četvorogodišnjim sinom Bartolom. To vrijeme iskoristila je za obnovu stare kuće svoje prabake u Ćićariji, a kada je ocu pokazala stol koji je planirala kupiti, rekao joj je: “Pa nećete ga kupiti, ja ću to učiniti za vas . ” Na Instagramu je objavila fotografiju tatinog stola i dobila hrpu lajkova, nakon čega je prijatelj zamolio Eddija da joj napravi sto za konzolu.

Autopijac.com

Pročitajte takođe: Unikatice od gline savršeno osvježavaju svaki prostor: izrađuju ih nadareni grnčari ‘novog doba’

Bezvremenski dizajn uklapa se u klasično uređene interijere, ali i moderne

– Kad sam shvatila koliko se ljudima sviđa rad mog oca – a dobro znam koliko je kreativan i da se ne može odmoriti ni u penziji – došla mi je ideja da pokrenem porodični posao. Tata je bio oduševljen i tako je nastao Fabrikat koji je ime dobio po staroj istarskoj riječi za proizvod, odnosno procesu stvaranja. Odmah smo odlučili da sve što napravimo bude od masivnog domaćeg drveta hrasta i oraha u kombinaciji s metalom. Riječ je o namještaju bezvremenskog dizajna, koji se savršeno uklapa u klasično uređene interijere, ali i moderne, posebno industrijski stil. Svaki se komad može personalizirati, odnosno kupac može odabrati vrstu drveta i boju metala – kaže Jelena, dodajući da se cijene kreću od 400 kuna (za policu za cvijeće) do 10 tisuća kuna za velike knjižnice.

Pročitajte takođe: Porculan kao platno: Željeti ćete radove mladog umjetnika na stolu i u kutiji za nakit

Namještaj se prodaje putem webshopa, a eksponati se mogu vidjeti u njihovom salonu u Bujama, što je oduševilo i glumicu Csillu Barath-Bastaić. Prema Jeleninim riječima, ona je tipični kupac Fabrikatovih proizvoda – mlada, moderna žena koja traži nešto posebno, kvalitetno i drugačije.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Predstavnici Rijaseta posjetili IZ Makedonije i Muslimansku zajednicu Albanije

Bankarica u svijetu grafike! Zagrepčanka radi ilustracije koje su postale hit u svijetu