in

Talibani traže diplomatsko priznanje i finansijsku pomoć Njemačke

Talibani, novi vladari Afganistana, žele diplomatsko priznanje i finansijsku pomoć Njemačke, kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta u intervjuu za njemački list Welt am Sonntag.

“Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom”, rekao je Zabihullah Mujahid.

Talibani žele i finansijsku te humanitarnu pomoć Berlina kao i saradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Takvu vrstu saradnje talibani žele ostvariti i s drugim državama, rekao je Mujahid.

U prošlosti su Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistanu, rekao je.

“Nažalost, tada su se pridružili Amerikancima. No, to je sada oprošteno”, rekao je Mujahid.

Uvjeti Berlina
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je da će Berlin nastaviti pomagati razvoj Afganistana, a jedan od uvjeta za to je da talibani sastave široku vladu u koju će uključiti i predstavnike drugih grupa i manjina.

Njemačka je zatvorila svoju ambasadu u Kabulu i prekinula pomoć za razvoj otkako su talibani prošlog mjeseca osvojili vlast.

Međutim, Berlin je obećao da će nastaviti pružati hitnu pomoć raseljenima u Afganinstanu i izbjeglima iz te zemlje kroz humanitarne organizacije.

Evropska unija dogovorila je ove sedmice uvjete za ograničenu saradnju s talibanima. Prvi je uvjet da talibani garantuju da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti.

Nadalje, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, omogućiti neometan dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Afganistancima koji to žele da napuste zemlju.

IZVOR: AGENCIJE

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dješavanjima u Sandžaku i šire zapratite našu facebook stranicu SandzakLive OVDJE

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Kako sniziti povišenu tjelesnu temperaturu kod djeteta

Tutinac o vakcinaciji: ”Jedino da uzmem da ga svežem pa da ga dovedem na vakcinu”(VIDEO)

Tutinac o vakcinaciji: ”Jedino da uzmem da ga svežem pa da ga dovedem na vakcinu”(VIDEO)