in ,

Svečano otvoren Kulturno-edukativni centar u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je u subotu otvoren Kulturno-edukativni centar Islamske skupine Milli Gorus (IGMG) Balkans i Udruženja za pomoć i socijalnu podršku HASENE Balkans, javlja Anadolija.

Centar će, kako je predočeno, nastaviti da radi na polju obrazovanja, kulture, ali i humanitarnih aktivnosti i zadovoljenju potreba socijalne kategorije građana.

Ističuću da je Novi Pazar jedan od gradova koje ima šire povijesno značenje, predsjednik Islamske skupine Milli Gorus Kemal Ergun je izrazio očekivanja da će centar u Novom Pazaru biti primjer i za ostale regije na Balkanu i svijetu.

“Na ovim prostorima ćemo nastaviti da radimo na polju obrazovanja, humanitarnih aktivnosti, pokušati da ublažimo patnje i, u granicama naših mogućnosti, zadovoljimo potrebe svih onih koji su na neki način ugroženi”, rekao je Ergun.

Presjecanjem vrpce on je zajedno s predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić, generalnim konzul Republike Turkiye u Novom Pazaru Basarom Basolom i pomoćnikom gradonačelnika Novog Pazara Ensarom Škrijeljom otvorio objekat u kojem će Milli Gorus Balkans i HASENE Balkans sprovoditi aktivnosti.

Autopijac.com

Na svečanosti otvaranju ovog centra su prisustvovale brojna zvanice i javne ličnosti, gosti iz Njemačke, Turkiye, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, predstavnici sandžačkih opština i humanitarnih organizacija i udruženja građana.

Na svečanom ručku priređenom za zvanice, predsjednik HASENE za Srbiju Edis Ujkanović je podsjetio da je ova organizacja tokom posljednjih godina sprovela niz humanitarnih i drugih akcija, posebno tokom pandemije COVID-19, ali i pomogla ugrožene porodice.

Turski konzul Basol je istakao, da pored državnih institucija, niz drugih turskih organizacija pokazuje inicijativu za pomoć narodu Sandžaka.

“Islamska skupina Milli Gorus i njena podružnica HASENE, ‘Yunus Emre’ i drugi su primjer za to, jer ulažu veliki napor i pomažu na više polja. Očekujem da će nakon otvaranja prostorije taj trud biti još veći. Republika Turkiye uvijek dijeli svoj hljeb s braćom iz Sandžaka i to važi za našu braću koja žive i van Repubike Turkiye”, poručio je Basol.

Dodao je da je otvaranje centra još jedan praznik.

Predsjednik IGMG-a Balkans Edin Salković je rekao da su se danas okupili kako bi se prisjetili dobročinstva predaka i obnovili napore s ciljem povezivanja mosta koji povezuje sjajnu prošlost i svijetlu budućnost.

“Zgrada centra koju danas otvaramo ne predstavlja puko otvorenje jednog objekta već je ona duhovni centar jedne drevne i praiskonske misije u kojoj se nalazi duh onih koji nose bajrak tog plemenitog razumijevanja vjere. S ponosom ističemo da su svi aspekti naše misije i vizije, koja nastoji pomoći ne samo muslimanima, već cijelom čovječanstvu, danas oličeni na ovom mubarek mjestu”, poručio je Salković.

U novom centru u Novom Pazaru će boraviti mališanI predškolskog uzrasta, a učenici i stuenti će biti u prilici da dobiju stipendije i imaju podršku u obliku vannastavnih aktivnosti. Preko HASENE će sprovoditi svoje humanitarne aktivnosti.

Islamska skupina (zajednica) Milli Gorus, sa sjedištem u Kelnu (Njemačka), jedna je od najbrojnih turskih organizacija civilnog društva u Evropi.

Izvor: Anadolija

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Suprotna zakonu i poziva na segregaciju muslimanki

Počinje Svetsko prvenstvo za bokserke, Srbiju predstavlja šest takmičarki