in

STRAŠNO: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u reku

STRAZBUR – Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istražzi zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije. U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi […]
The post STRAŠNO: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u reku appeared first on Sandzaklive najnovije vijesti iz Sandžaka.

STRAZBUR – Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istražzi zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.
U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su migranti bili podvrgnuti maltretiranju od strane hrvatskih policijaca, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali ”još uvek vezane migranate u reku Koranu”, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali ”samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovm pravcu ispaljivani hici iz oružja.

”Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.
Ukazuje se da je su predstavnici Saveta Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izveštaja.

Tanjug

The post STRAŠNO: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u reku appeared first on Sandzaklive najnovije vijesti iz Sandžaka.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Peti april, trideseta godišnjica početka Opsade Sarajeva

Svečano otvoren 28. Ramazanski turnir u malom fudbalu