in

Strašni zločin bez kazni za ubijenu mladost

Prije dvadeset devet godina na igralištu u Srebrenici od granate ispaljene sa agresorskih položaja poginula su 74 civila bošnjačke nacionalnosti, a više od 100 je ranjeno. Ukupan broj žrtava ovog zločina popeo se na 105, jer je još 31 žrtva preminula u bolnici ili na putu do nje. Porodice žrtava obilježile su jučer još jednu tužnu godišnjicu.

Za ovaj zločin nad civilima Srebrenice još niko nije odgovarao, a još nije utvrđeno ni s kojeg položaja su ispaljene granate.

– Genocid koji je 1995. godine počinjen nad stanovnicima ove sigurne zone UN-a od vojske i policije bosanskih Srba je zasjenio ovakav strašan zločin. Današnji dan svi koristimo da pozovemo da se zločin istraži i da se počinioci pronađu i kazne, rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Sve dok živimo u okruženju u kojem su zločinci heroji, slobodni i uvaženi građani, ne možemo računati na sigurnu budućnost, ističe Salkić

Genocid koji se desio 1995. godine u Srebrenici poslužio je zločincima, smatra Salkić, da unište svu dokumentaciju iz Doma zdravlja vezanu i za ovaj i za mnoge druge zločine koji su se desili u periodu 1992-1995. godine.

Kao podsjećanje na stradanje više od stotinu nedužnih civila na igralištu u Srebrenici postavljena je spomen-ploča koja opominje na zločin bez kazne i počinioca.

(Oslobodjenje.ba)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Istina ili politička igra

Putin otkrio zašto je napao Ukrajinu