in

Šta može radnik s 40.000 mjesečno: Ono što je išlo u kolica, sada staje u kesu

blank
Foto: Ilustracija/Freepik

Minimalna zarada od 1. septembra trebalo bi da iznosi 40.000 dinara, što je i dalje manje od minimalne potrošačke korpe. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) traži da se minimalac poveća na 50.000 dinara, a generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković napominje da radnici danas žive mnogo gore i ono što je prošle godine za određeni iznos novca kupovao u srednjim kolicima, sada staje u jednu kesu.

“Teško živimo i mi koji imamo prihode iznad prosjeka. Odrekli smo se izlazaka, pozorišta, onoga što je zadovoljstvo, da bismo preživeli koliko toliko“, rekao je Rajković u Studiju lajv na N1.

Autopijac.com

Ističe da zaposleni koji primaju minimalac žive na granici siromaštva. Njih je oko 400.000 u Srbiji, a 200.000 građana prima plate manje od minimalne.

Rajković kaže da je ASNS došao do proračuna da je održivo da zaposleni primaju najmanje 50.000 dinara mjesečno neto, dok bi bruto to iznosilo oko 68.000.

Taj iznos bi, prema riječima Rajkovića, obezbedio “jedan elementaran život radnika i njihovih porodica”. Ipak, objašnjava da cijela prodica ne može da živi sa samo 50.000.

Samo za grijanje prosečnog stana od 60 kvadrata ove zime će biti potrebno oko 100.000 dinara, što je oko 12.000 mjesečno, ukazuje Rajković.

On kaže da su fiksni mjesečni troškovi nešto viši od 20.000 i pita šta da jedu ljudi za preostalih 20.000 od minimalca. Posebno u situaciji neprestanog poskupljenja hrane i proizvoda koje najčešće kupujemo u prodavnicama.

Izvor: N1

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Mještani ga zovu “UKLETIM” i za njega vezuju JEZIVU PRIČU IZ PROŠLOSTI

Direktor Policije Kosova podnio ostavku zbog slučaja silovane djevojčice