Srbija: Pokrenuli firmu iz stana, pa je prodali za 165 miliona dolara

Srbija: Pokrenuli firmu iz stana, pa je prodali za 165 miliona dolara

Srpsko-američka firma Frame koju su prije šest godina pokrenuli trojica Nišlija, prodata je za čak 165 miliona dolara američkoj softverskoj cloud kompaniji Nutanix. To je i najveća javno poznata akvizicija za jedan startap iz Srbije.

Kupac, firma Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine čija vrijednost iznosi vrtoglavih devet milijardi dolara, piše Blic.

Koliko je prodaja firme koja postoji samo šest godina za čak 165 miliona dolara veliki uspjeh pokazuje poređenje sa investicijama ove veličine u Srbiji. Naime, početkom 2016. Delta siti u Beogradu je prodat za 127,7 miliona eura.

Za nekoliko mjeseci do globalnog tržišta

A priču o kompaniji Frame pokrenuli su trojica Nišlija krajem 2012. godine. Tada još neka vrsta servisa, prvi put je predstavljen javnosti polovinom 2013. Tada još uvijek startap po imenom “Mainframe2” početkom 2015. je rebrendiran u Frame (Fra.me). Vlasnici su tada najavili novu fazu rada kompanije, širenje korisničkog kruga na same “consumere”, ali i nova zapošljavanja u Srbiji.

Jedan od pokretača kompanije Nikola Božinović tada je rekao da tim nekoliko mjeseci radio na spremanju proizvoda za širu korisničku bazu.

Više od 100.000 ljudi pokrenulo je svoje aplikacije putem ovog cloud servisa, a među klijentima su se uskoro našle i poznate Fortune 30 kompanije. Poenta cijele priče je u tome da krajnji korisnici korišćenjem ovog revolucionarnog rešenja mogu da centralizuju svoje aplikacije i koriste ih na bilo kom računaru, direktno iz browser-a.

Kada se ono što radi Frame prevede na običan jezik, ono čime se bavi ova firma postaje jasnije. Naime, bilo koji računar može pokrenuti neke od najzahtjevenijih programa kao što su Photoshop i AutoCad, a sve što je potrebno za to je samo stabilna internet veza.

Privukli pažnju i Microsofta

U junu 2015. Frame nastavlja da se razvija. Postali su glavna vijest jer su podigli “Series A” rundu investicije u visini od 10 miliona dolara. To je bila najveća pojedinačna investicija u jedan startap u Srbiji, a samo mjesec dana kasnije servis je lansiran globalno, sa data centrima u Kaliforniji, Sjevernoj Virdžiniji, Irskoj, Njemačkoj, Japanu, Australiji i Brazilu. Sve ovo znači da su brzine prenosa podataka ispod 50 milisekundi, pružajući korisnicima još fluidnije iskustvo prilikom rada na zahtjevnim programima kao što su Photoshop ili Autocad.

U maju 2017. Frame je osigurao novih 16 miliona dolara finansiranja, dok se među investitorima nalazi i Microsoft Ventures – investicioni ogranak jedne od najvećih tehnoloških kompanija današnjice. Sredstva su uložena u zapošljavanje softverskih inženjera, kao i proširenje prodaje i marketinga u Evropi i Aziji.

Već u avgustu iste godine, Frame je objavio novo partnerstvo sa kompanijom VMware koje će doprinijeti lakšem pokretanju Windows aplikacija iz cloud prostora za korisnike nove Workspace One App Express digitalne platforme. Nakon godinu dana, stigla je vijest da se Frame prodaje za čak 165 miliona dolar

Total
23
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts