Solarni paneli za domaćinstva bez dozvola i taksi

Građani će moći bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, do 50 kilovata.

„Ovo je prilika za građane da pokažu ekološku svest i realno doprinesu smanjenju ugljeničnog otiska“, saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.Novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je stupio na snagu 30. aprila 2021. godine, u cilju povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora, i posebno aktivnog uključivanja građana u energetsku tranziciju, po prvi put je uveden i institut kupca-proizvođača. Na ovaj način je omogućeno da građani budu aktivni učesnici u proizvodnji električne energije što je praksa u celoj Evropi.
Ministar je naglasio da su nadležne službe izmenile neophodne procedure da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.„Svaki građanin, sada kao kupac-proizvođač, može praktično bez ijednog papira da postavi i proizvodi za svoje sopstvene potrebe električnu energiju iz energije sunca. Želja nam je da svaki građanin pored toga što će uštedeti novac, učestvuje u zaštiti životne sredinekorišćenjem solarne energije“, izjavio je ministar Momirović.U Srbiji danas ima, prema dostupnim procenama, oko 600 kilometara kvadratnih krovova, a cilj je da bar 10 odsto bude iskorišćeno za postavljanje solarnih panela na krovovima, što bi značilo da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije iz solarnih panela, odnosno iz energije sunca kao obnovljivog izvora energije.„Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 megavata instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigedan“, istakao je Momirović i dodao da je jedino što građani, kupci – proizvođači treba da urade jeste da potpišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova.

Total
18
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts