in

Slika djevojčice sa zelenim očima iz Avganistana je osvojila svijet – sada, 36 godina kasnije spasila se od talibana

Šarbat Gula, žena za koju je ceo svet čuo nakon što se kao devojčica pre 36 godina pojavila na naslovnoj strani magazina National Geographic, napokon se spasila od talibana.

Ona je molila da bude izvučena iz Avganistana nakon što talibani nasilno preuzeli vlast tokom avgusta kada su ušli i u Kabul. Njene molitve su napokon uslišene i Gula koja je u međuvremenu postala udovica, sada spasena.

Pomoć joj je pružila Italija. Premijer ove zemlje potvrdio je da će Italija prihvatiti i Gulu i četvoro njene dece i pomoći da se priviknu na novi život i sredinu.
Ona je postala poznata širom sveta kao lice svih izbeglica, i to zahvaljujući sada već čuvenoj fotografiji koju je napravio fotograf Stiv Mekkuri. Gula je tada imala samo 12 godina. Za nju se posle toga nije čulo narednih 12 godina pa se saznalo da je kao izbeglica stigla u Pakistan.

Autopijac.com

Gula je 2016. godine uhapšena sa lažnom ličnom kartom zbog čega je osuđena na 15 dana zatvora i na novčanu kaznu, nakon čega je proterana iz zemlje.
Posle toga je ponovo vraćena u Avganistan kada ju je dočekao tadašnji predsednik zemlje Ašraf Gani koji joj je obećao kuću.

Kao dete, ona je osvojila srca miliona ljudi postala simbol svih izbeglica. Ogromna lepota, ogromna energija koja se videla sa njeniog lica dovela je do toga da njena slika postane najpoznatija fotografija s kraja 20. veka. Moja privilegija je da mogu da joj poželim dobrodošlicu. Ponosni smo da napokon može da živi sa dostojanstvom i u sigurnosti u svojoj domovini – rekao je on tada.
Taj mir kratko je trajao za Šarbat Gulu koja će valjda sada imati više sreće u Italiji.
Izvor:noizz.rs

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Pogledajte đački autobus koji je bio meta oružanog napada na Kosovu

Potresne riječi majke iz Bosne čija je dvogodišnja ćerka umrla nakon što ju je operisala ljekarka bez licence