in

Sjeverna Makedonija: Skoplje dobilo gradonačelnicu, izabrani predsjednici još 43 opštine

Na službenoj web stranici Državne izborne komisije (DIK) Sjeverne Makedonije objavljeni su preliminarni rezultati jučer održanog drugog kruga lokalnih izbora, na kojem su izabrani predsjednici 44 opštine i gradonačelnik Skoplja, a nakon što su u prvom krugu 17. oktobra izabrana 34 gradonačelnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema preliminarnim podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Državne izborne komisije (DIK) Sjeverne Makedonije, opoziciona VMRO-DPMNE pobijedila je u 20 opština, uključujući nekoliko važnih gradova, poput Ohrida i Bitolja.

Nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska, koju podržava VMRO-DPMNE, pobijedila je u utrci za gradonačelnika Grada Skoplja.Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća Socijaldemokratska unija Sjeverne Makedonije (SDSM) pobijedila je u sedam opština, kao i njen koalicioni partner, Demokratska unija za integraciju (DUI).

Koalicija Alijansa za Albance i Alternativa pobijedila je u tri opštine, iako će u jednoj od njih, odnosno u Debru, biti održan drugi krug jer je juče bilo ponovljeno glasanje u prvom krugu, po odluci Upravnog suda.U dvije općine pobijedili su nezavisni kandidati, a u dvije Pokret BESA. Pored toga, Demokratska partija Albanaca (DPA), Liberalno-demokratska partija (LDP) i Građanska opcija za Makedoniju (GROM) pobijedile su u po jednoj opštini.Ako se konačnim rezultatima drugog kruga dodaju preliminarni rezultati prvog kruga, opoziciona VMRO-DPMNE pobijedila je u ukupno 42 opštine, dok je vladajuća SDSM osvojila 16 opština.Zbog ovih rezultata, predsjednik SDSM-a, ujedno i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev sinoć je na konferenciji za novinare najavio da podnosi ostavku na mjesto premijera i lidera stranke, ističući da preuzima odgovornost za loše rezultate.Ovo su bili sedmi lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji, prvi su održani 1990. godine, a prethodni 2017.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Niži porez na vozila starosti od pet do 20 godina, preko 20 – ostaje isto

“ČUVAO SAM OVCE, NISAM IMAO NI ZA DUKS” ‘ Andrija Milošević o teškom odrastanju: “Sa 16 godina sam počeo da radim”