in

Sjeverna Koreja testirala novu raketu dugog dometa

Sjevernokorejska agencija KCNA je objavila da su rakete “strateško oružje od velikog značaja” i da su letjele 1.500 kilometara prije nego što su pale u more. Kim Džong Un nije prisustvovao raketnoj probi.

Testiranje rakete je potvrdilo i da nuklearni program Pjongjanga napreduje, dok su pregovori o denuklearizaciji, i ukidanju američkih sankcija zauzvrat, u ćorsokaku od 2019.

Krstareće rakete ne izazivaju inače toliko pažnje kao balističke, jer nisu zabranjene rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

“Ovo je prva krstareća raketa u Sjevernoj Koreji koja ima stratešku ulogu. To je eufemizam za nuklearno oružje”, kaže Ankit Panda iz američke Carnegie fondacije za mir.

Nije poznato da li je Sjeverna Koreja uspjela da razvije bojeve glave dovoljno male da mogu da stanu u krstareću raketu, ali je lider te zemlje Kim Džong Un ranije izjavo da je glavni cilj da se ove godine naprave male bojeve glave.

Vojska Južne Koreje nije još objavila da li je detektovala posljednju raketnu probu, ali je saopšteno da se situacija analizira zajedno sa SAD.

Ovo je prva raketna proba Sjeverne Koreje otkako je u martu testirana balistička raketa kratkog dometa, a raketa je tesirana i samo nekoliko sati pošto je na mjesto predsjednika SAD stigao Joe Biden.

Objava da je testirana raketa stigla je dan prije najavljenog sastanka pregovarača iz SAD, Južne Koreje i Japana koji u Tokiju treba da razgovaraju o nuklearnoj pretnji Sjeverne Koreje.

Bidenova administracija je ranije saopštila da je otvorena za diplomatske pregovore sa Pjongjangom, ali nije nagovijestila da će ublažiti sankcije.

Glas Amerike

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

 Dr Nestorović upozorava građane: “Dve stvari su kobne, izbacite OVE tablete obavezno”

Ambasadorica BiH u Srbiji pozvana na hitne konsultacije u Sarajevo