in

Šef Delegacije EU Žiofre: Srbija treba obavezu da pretoči u djela i bori se protiv nekažnjavanja zločina

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je večeras da izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije bilježi povećani broj reformi koje je postigla srbijanska vlada i naveo da je u izvještaju, kada je riječ o ratnim zločinima konstatovano da je usvojena nova strategija koja je prilika da Srbija “obavezu pretoči u djela, da se bori protiv nekažnjivosti zločina”, da ubrza tempo kojim se realizuju istrage i optužnice, kao i da se poveća regionalna saradnja po tom pitanju i ubrza donošenje odluka o rješavanju slučajeva sa Bosnom i Hercegovinom.

Žiofre je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić posvećenom izvještaju EK-a napomenuo da se napredak Srbije ogleda u inicijativi za ustavne reforme usmjerene na jačanju nezavisnosti pravosuđa, reviziji kodeksa ponašanja Skupštine Srbije i prihvatanjem preporuka GREKO i početku njihovog sprovođenja.

Dodao da je važno i to što se Vlada Srbije angažovala na primjeni preporuka za unapređenje izbornog okvira, i naveo da su primjetne i mjere za zaštitu novinara, ali da je potrebno uraditi još toga, iako već postoji pozitivan pomak napravljen osnivanjem Radne grupa za sigurnost novinara i uvođenjem telefonske linije na koju se mogu prijaviti napadi na novinare.

Naveo je da će EK nastaviti da posmatra progres Srbije u vladavini prava zajedno sa normalizacijom odnosa i pregovore Srbije sa Kosovom.

Dodao je da EK u svjetlu tog napretka podržava Srbiju da otvori klastere tri (Konkurentnost i rast) i četiri (Zelena agenda i održiva povezanost), ali je naglasio da o tome tek treba da odluče članice EU.

Žiofre je rekao da je primjena preporuka koje se odnose na izbore važan aspekt, koji mora i dalje da se primjenjuje zajedno sa mjerama definisanim u međustranačkom dijalogu.

Naglasio je da bi EU voljela da vidi smanjenje “zapaljivog govora” u Skupštini Srbije i manje napada “na one koji izražavaju drugačije političko mišljenje”.

Brnabić je ocijenila da je ovaj izvještaj o napretku Srbije “daleko najbolji izvještaj” o napretku te zemlje u posljednjih nekoliko godina i naglasila da je posebno važno to što je u izvještaju konstatovan napredak u svim političkim kriterijumima i reformama u vladavini prava u Srbiji.

Uz napomenu da postoje i dalje stvari u vezi sa kojima se Srbija i EK “ne razmišljaju isto”, srbijanska premijerka je navela da je očekivala “još povoljnije” ocijene u nekim aspektima.

Ipak, dodala je, zadovoljna je što je konstatovan napredak Srbije “u skoro svim oblastima” i naglasila da je posebno važno što je izvještajem konstatovan napredak u “apsolutno svim političkim kriterijumima i reformama u oblasti vladavine prava” što se Srbiji, koliko se ona sjeća, “do sada nije dešavalo”.

Govoreći o otvaranju klastera tri i četiri, zaključila je da je potpuno jasan stav EK da su ispunjeni uslovi i da je to “snažna politička poruka” članicama EU, ali i Srbiji “da je jasno da je uradila mnogo u oblasti vladavine prava”.

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

“Otvoreni” dosjei CIA-e: Psihološki profili Miloševića, Karadžića i Mladića

Patrijarh Pavle ’95. opominjao Vučelića zbog ignorisanja ‘Oluje’, patrijarh Porfirije ga danas odlikuje