in

Sandžaklija Izet Rastoder optužen za kokain pronađen u magacinima marketa VOLI |

Tragom informacije da su više od pola tone kokaina u paketima sa bananama, sa oznakom firme „Derby“, namijenjenih kompaniji “Voli” prije tri dana pronašli carinici u Luci Bar i o tome obavijestili Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Upravu policije (UP), kako su prenijele “Vijesti” nezvanično, kontaktirali smo kompaniju „Derby“ crnogorskog državljanina, porijeklom iz Petnjice, koji godinama živi i posluje u Sloveniji, Izeta Rastodera kako bi provjerili pomenute medijske navode.

„Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, koji za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju“…

Pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, našu molbu za dodatnu pažnju i pregled naših kontejnera u Luci Bar smo poslali ponovo i više puta (zadnje dvije molbe su bile poslane 03.01. i 11.01.2022. godine), ali pozitivnog odgovora nismo dobili“, ističe se, između ostalog, u saopštenju firme „Derby“ dostavljenom Portalu Berane online.

Kokain pronađen u paketima s bananama u Voliju, Foto: Prava Crna Gora

Podsjetimo, kako su „Vijesti“ objavile, pošiljka banana u barsku luku uplovila je 2. januara i taj kontingent naručen je, kako je objavljeno u medijima, preko kompanije „Derby“ u vlasništvu Petnjičanina Izeta Rastodera.

Dalje je navedeno, da su nakon instrukcija nadležni organi u Crnoj Gori donijeli odluku da se propusti pošiljka, kako bi se kontrolisala isporuka, tako da su paketi sa bananama prekjuče utovareni u kamione trgovinske kompanije „Voli“ , iz koje su, nakon što su radnici pronašli sumnjivu supstancu u paketima u magacinu, pozvali policiju.
Saopštenje slovenačke kompanije „Derby“ prenosimo integralno:

„Vezano za nemili događaj dana 12.01.2022. godine, prilikom kojeg su po javno dostupnim podacima radnici kompanije Voli u kontejneru banana marke Derby pronašli određenu količinu droge (kako mediji objavljuju, radi se najvjerovatnije o drogi kokain), osjećamo se dužni obratiti se crnogorskoj javnosti sa određenim informacijama.

Naša firma je osnovana prije 30 godina, i za to vrijeme smo postali jedna od vodećih firmi uvoznika banana iz Srednje i Južne Amerike. Ustanovili smo i razvili vlastiti brend (Derby), koji je prepoznatljiv širom svijeta, na mnogim tržištima gdje naše banane prodajemo. Između ostalih, redovno dostavljamo i na tržište Crne Gore, preko Luke Bar. Osnovni i jedini način transporta voća iz Srednje i Južne Amerike je morskim putem (brodovima i u kontejnerima).

Na žalost, u zadnje 2 godine smo svjedoci povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija, koje na razne načine ubacuju i maskiraju svoj „tovar“ unutar kontejnera različitih firmi i proizvoda (bez obzira da li su u pitanju banane, neko drugo voće ili proizvodi). Samo u posljednjih mjesec dana postoje medijski članci o velikim količinama droge pronađene na brodovima u raznim lukama, npr. Ploče u Hrvatskoj, Rotterdam u Nizozemskoj, Drač u Albaniji, itd., i svaki dan je takvih slučajeva sve više.

Iz tog razloga smo se sa velikom zabrinutošću obratili za pomoć institucijama, zaduženim za kontrolu i preglede tovara, koji morskim putem ulazi u Luku Bar. Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, kojeg za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju“…

Pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, našu molbu za dodatnu pažnju i pregled naših kontejnera u Luci Bar smo poslali ponovo i više puta (zadnje dvije molbe su bile poslane 03.01. i 11.01.2022. godine), ali pozitivnog odgovora nismo dobili.

S obzirom da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu.

Iz gore navedenih razloga želimo naglasiti da smo preduzeli sve mjere, koje su u našoj moći, od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar. Smatramo to zajedničkim uspjehom, jer smo im skrenuli pažnju na potrebu pojačanog pregleda. Osim toga, ponosni smo i na našeg poslovnog partnera kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu, koji su pravovremeno otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore“.

Evropski “kralj banana” iz Petnjice: Kako je Rastoder pokorio Evropu

Izet Rastoder, biznismen crnogorskih korijena nastanjen u Sloveniji, predsjednik je firme Rastoder Group, čija je osnovna djelatnost distribucija svježeg voća i povrća.

U Crnoj Gori posluje sa svim većim trgovačkim lancima.

Rastoder Group grupacija šesta je u svijetu, a najveća na Balkanu po distribuciji banana, po čemu je Rastoder i prozvan “evropskim kraljem banana”.

Izet je rođen u Petnjici u Crnoj Gori 1962. godine. Iz ovog kraja odselio je 1986. godine u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je prije 30 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby” banana.
Put banana

Njegov najznačajniji partner svakako je američka multinacionalna korporacija “Dole”, koja je ujedno i najveći trgovac bananama na svijetu, piše portal factor.ba.

Rastoder banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Centralne i Južne Amerike, a prodaje ih u Sjevernoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji. Na tržištu arapskih zemalja, Rastoder je uspio pobijediti poznatu i moćnu kompaniju Chiquita.

Rastoder posjeduje veliki logistički centar u Ljubljani, odakle snabdijeva širu regiju od Milana preko Beča do Budimpešte.

Jednom je za slovenačke medije izjavio da banane kupuje u Južnoj Americi, unutar pet dana od berbe, potom ih brodom transportuje 20 dana do luke Kopar nakon čega ih vrlo brzo mora prodati.

“Banane moraš prodati u sedam dana, jer deveti dan one prodaju tebe. Ako ih do tada ne prodaš, bacaš ih. Težak je to i vrlo rizičan posao, i malo se ko time želi baviti”, jednom je objasnio Izet za hrvatske medije.

Pored banana, bavi se i distribucijom citrusa i drugog tropskog voća, koje predstavljaju značajan izvor prihoda za Rastoder Group.
„Vijesti“: Uprava policije još nije objasnila kako su saznali za sumnjivu pošiljku, carinica u Luci Bar nema upravnika

Kokain pronađen u paketima banana, Foto: Uprava policije

Iz Uprave policije nije objašnjeno kada su saznali za sumnjivu pošiljku, niti da li su čekali da ih neko distribuira dalje od magacina trgovinskog lanca, pišu „Vijesti“.

Sagovornik iz bezbednosnog sektora kasno preksinoć kazao je da u paketima pronađenim u magacinu ima više od pola tone bijele supstance za koju se sumnja da je kokain. Na tim pakovanjima ispisano je “S.R.B.” i “R.S.B.”.

Ovaj medij podsjeća da carinarnica u Luci Bar nema upravnika od 1. januara, jer je 31. decembra istekao v.d. status Željku Ivanoviću, koga je na to mesto postavio doskorašnji v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. Aktuelna v.d. Milena Petričević nije Ivanoviću produžila status.

Piše: Berane online

Prijavi post

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Objavio sandzaklive

NSPRV: Drugo polugodište počinje štrajkom

SBiH: Odakle pravo Vučiću da komentariše odluke Ustavnog suda BiH?