SAD: Sandžaklija Elvis Redžepagić osuđen na 16 godina zatvora zbog veza sa teroristima

Elvis Redžepagić, američki državljanin porijeklom iz crnogorskog dijela Sandžaka, osuđen je u SAD na 200 mjeseci zatvora, odnosno na 16 godina i osam mjeseci zbog terorizma.
Redžepagić je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front, obezbijedi materijalnu podršku i resurse, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

„Ovom kaznom, Redžepagić plaća cijenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS-u i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada“, rekao je državni tužilac Breon Pis.
On se zahvalio, između ostalog, i predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS-a i Al Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015, u avgustu 2016. to je pokušao iz Jordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile.

U svojim Fejsbuk objavama iz oktobra 2015, Redžepagić je objasnio da je „džihad kada se boriš za Boga“ i „umreš u čast Alaha“, stoji u presudi.

„Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri, te je predviđao da će „doći vrijeme kada će ljudi jedino znati da kažu Alahu Akbar““, navodi američko ministarstvo pravde.

Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posjećivao sajt „Put hilafeta“ ili „Put do Kalifata“, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.
Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je porijeklom iz Crne Gore, a u SAD je živio na Long Ajlendu u Njujorku. On je, prema navodima „Njujork posta“, prilikom hapšenja, prijetio da će odsjeći glavu svojoj majci.
Sputnjik

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts