in

Ruski vojnici u Ukrajini otrovani trešnjama koje su sami ukrali

blank
Foto: Pixino

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov opisao je to kao “najnoviju vrstu partizanskog otpora na području Melitopolja”, prenosi The Daily Beast.

Rekao je da su ukrajinski farmeri “pripremili poklon” za okupacijske ruske snage u obliku “slatkih trešanja koje su izazvale masovna oboljenja među onima koji su ih ukrali od farmera”.

Autopijac.com

Podsjetimo, Rusija je početkom juna obnovila prodaju trešanja iz tog grada na jugoistoku Ukrajine za Krim, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax. Grad koji se nalazi u Zaporoškoj oblasti ima oko 2.000 hektara farmi trešanja koje proizvode nekoliko hiljada tona ovog voća.

Ukrajina je blokirala prodaju Krimu nakon ruske aneksije tog teritorija 2014. godine, a prošlog je mjeseca Fedorov optužio ruske okupatore Melitopolja da su “počistili” njihove trešnje i ponudili da će im platiti kada budu prodane na Krimu, po najnižim cijenama. Fedorov je taj potez okarakterizirao kao krađu, a Interfax je to opisao kao saradnju između Rusije i Andrija Sigute, šefa takozvane “privremene uprave” Zaporožja. Ukrajinski mediji Sigutu opisuju kao saradnika ruskih snaga.

Melitopolj je bio prvo značajno naseljeno područje koje je Rusija zauzela u svojoj invaziji na Ukrajinu, s obzirom na to da je zauzet dan nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu, izvijestio je Reuters.

Fedorov je nakratko otet nakon prosvjeda u martu, a na njegovo mjesto postavljena je marionetska gradonačelnica, proruska Galina Danilčenko. Fedorov je pušten četiri dana kasnije, ali administracija koju je postavila Rusija je ostala, prenosi Jutarnji list.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

ZBOG OVAKVIH SE DEŠAVAJU TEŠKE NESREĆE – Bahati vozač divlja na dionici puta Novi Pazar – Kraljevo, za dlaku izbegao sudar (VIDEO)

Arheolozi na trgu u Bijelom Polju došli do ploče i zida