in

Rusija zaprijetila Litvaniji zbog blokade Kalinjigrada, ruske eksklave u Evropi

Rusija je u ponedjeljak zatražila hitno ukidanje “otvoreno neprijateljskih” ograničenja Litvanije na željeznički tranzit robe pod sankcijama EU do moskovske eksklave Kalinjingrad koja se graniči s Litvanijom i Poljskom.

Moskva je optužila baltičku naciju da je zabranila željeznički tranzit robe koja je pod sankcijama koje je uvela Evropska unija zbog ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u saopćenju u ponedjeljak da je pozvalo otpravnika poslova Litvanije u Moskvu u znak protesta protiv “provokativnih” i “otvoreno neprijateljskih” mjera.

“Ako se u bliskoj budućnosti tranzit tereta između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritorije Ruske Federacije kroz Litvaniju ne obnovi u potpunosti, Rusija zadržava pravo da preduzme radnje za zaštitu svojih nacionalnih interesa”, saopćilo je ministarstvo.

Prema ministarstvu, zabrana tranzita krši sporazum Rusije i EU iz 2002. godine

Kremlj je rekao da je odluka Litvanije “bez presedana” i “krši sve što postoji” i sugerisao da će uslijediti uzvratne mjere.

“Situacija je više nego ozbiljna i zahtjeva veoma duboku analizu prije formulisanja bilo kakvih mjera i odluka”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije u ponedjeljak, litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da je zabrana uvedena u skladu s evropskim sankcijama zbog Ukrajine.

“Riječ je o evropskim sankcijama koje su počele da funkcionišu od 17. juna”, rekao je on novinarima u Luksemburgu, precizirajući da se u ovom slučaju radi o željezničkom transportu proizvoda od čelika.

Autopijac.com

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kritikovao je Rusiju nakon izjave moskovskog ministarstva vanjskih poslova.

“Rusija nema pravo da prijeti Litvaniji. Moskva je sama kriva za posljedice svoje ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu”, rekao je Kuleba u izjavi na društvenim mrežama.

Prema riječima guvernera Kalinjingrada Antona Alihanova, zabrana će utjecati na između 40-50 posto ukupnog uvoza u eksklavu.

Na listi se nalaze ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija.

Govoreći za rusku državnu TV u ponedjeljak, Alikhanov je rekao da je situacija “neprijatna, ali rješiva” i da bi roba mogla biti isporučena morem.

Ta roba nije bila namijenjena za trgovinu u Evropi, već za “snabdijevanje” regiona, dodao je on.

Zaglavljena između članica EU i NATO Litvanije i Poljske, snažno militarizirana eksklava Kalinjingrad ne dijeli kopnenu granicu s Rusijom.

Region, koji se ranije zvao Konigsberg, zauzele su sovjetske trupe tokom Drugog svjetskog rata, a kada su baltičke države postale nezavisne raspadom SSSR-a 1991. godine, region je postao odsječen od Rusije.

Regija na obalama Baltičkog mora baza je ruske Baltičke flote i Moskva kaže da je tamo rasporedila nuklearne rakete.

Odnosi između Moskve i Litvanije, kao i njenih baltičkih susjeda, Letonije i Estonije, su se pogoršali godinama, podstaknuti pojačanim tenzijama Rusije sa Zapadom.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Završena akcija: Rožajska dijaspora kupila novi Siemens-ov rendgen aparat za DZ Rožaje

Škrijelj: Gradska uprava Novog Pazara nastavlja sa investicijama u oblasti obrazovanja