in

Rusija smatra tursku vojnu operaciju nerazumnom – Turci spremaju vojsku

Rusija smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizira situaciju, kaže specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

Rusija smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizira situaciju, saopštio je ruski specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi TASS.

On je najavio da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati svoje turske kolege da se uzdrže od ovog poteza i riješe postojeća sporna pitanja kroz dijalog, prenosi Tanjug.

Moskva smatra i da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju neprihvatljivi, rekao je specijalni izaslanik ruskog predsjednika.

Lavrentjev je također poručio da Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnom i pogodnim mjestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta, navodi agencija TASS.

Autopijac.com

Pregovori o Siriji

Ruski izaslanik boravi u srijedu u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i pobunjenicima.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci također doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na sjeveru Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbij u svoju sigurnosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019, a Turska trenutno kontrolira 10 posto od sirijske teritorije, na kojoj živi gotovo 4,4 miliona ljudi, navodi TASS.

Autopijac.com

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Written by sandzaklive

Pokazao radaru srednji prst, kažnjen sa 5.000 eura

Selma Mekić održala prvu reviju u Dubaiju