in

Rusi objavili kako su ubili više od 50 državljana BiH i 74 državljanina Hrvatske

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je kako je u Ukrajini ubijen 51 “plaćenik” iz Bosne i Hercegovine, prenosi Index.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj “plaćenika” koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv ruske invazije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih, javlja Index.hr.

“Rusko Ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici, nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da je u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stiglo 167 bh. državljana. Od toga ih je, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane, 51 ubijeno, 46 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 70.

Također, prema Rusima mnogo je stranih ratnika koji su poginuli i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Tako, prema podacima Ministarstva odbrane RF, u Ukrajini je poginulo 74 hrvatskih državljana, 61 Kosovar, 21 Makedonac i jedan Crnogorac.

Podsjećamo, ruski zvaničnici više puta su iznosili tvrdnje kako u Ukrajini ratuju borci iz Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine. MVP BiH je ove navode odbacilo.

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Studenti Departmana za pedagoško psihološke nauke s odličnim praktičnim znanjem

Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Višegradu