in

Rusi koristili hemijsko oružje

Neki izveštaji su prošle nedelje počeli da kruže društvenim mrežama da su nad stanovnicima opkoljenog grada Mariupolja korišćene “otrovne supstance”.

Izvor: Profimedia

Gradonačelnik Trostjaneca, grada u severnom ukrajinskom regionu Sumi, tvrdi da su vlasti pronašle ostatke hemijskog oružja u selu Bilka koje je okupirala Rusija. U razgovoru za ukrajinski radio, gradonačelnik Jurij Bova rekao je da su pronašli dokaze sarina (hemijsko oružje koje napada nervni sistem živih bića) i drugih toksičnih supstanci.

“U selu Bilka pronašli smo ostatke hemijskog oružja – sarina i drugih supstanci. Otkrili smo ampule. Služba bezbednosti Ukrajine trenutno radi na tome”, rekao je on. Gardijan koji je preneo vest, nije mogao da potvrdi ove tvrdnje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle nedelje upozorio da Rusija priprema “novu fazu terora” koja bi mogla da uključi upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini.

Neki izveštaji su prošle nedelje počeli da kruže društvenim mrežama da su nad stanovnicima opkoljenog grada Mariupolja korišćene “otrovne supstance” koja izazivaju respiratorne probleme, ali ovo nije moglo biti potvrđeno, a stručnjaci su izrazili skepticizam prema tvrdnjama da je korišćeno hemijsko oružje.

Prošle nedelje, Liz Trus, britanska ministarka spoljnih poslova, rekla je da Velika Britanija hitno istražuje navode o hemijskom oružju, dok je portparol Pentagona rekao da su izveštaji “duboko zabrinjavajući, ako su istiniti”.

(MONDO)

Report

Šta misliš o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Written by sandzaklive

Britanci isporučili Kosovu rakete koje su u Ukrajini uništile na stotine ruskih tenkova kos

Pedofil naručio ubistvo deteta i majke